nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Számi rap

Ha modern műfajokban használunk egy nyelvet, az életképességét bizonyítjuk, és bátorítjuk a használatát.

Rénhírek | 2013. november 5.
|  

Ma már nem nagy csoda, ha „egzotikus” vagy kihalófélben levő nyelveken is megjelennek olyan nemzetközileg népszerű műfajok, mint például a rap. Ráadásul az ilyen dalok tipikus témája éppen a saját kultúra és nyelv védelme, mint például az alábbi számi dalban. (A dal tartalmáról az angol feliratból is tájékozódhatunk.)

A dal szerzője és előadója a SlinCraze, azaz Nils Rune Utsi, aki 1990-ben született és a 250 fős lakosságú norvégiai Mázében és és alkot. (Némi zavart okoz, hogy a Wikipédia és a saját weboldala szerint a SlinCraze az előadó művészneve, ám Facebook-oldaluk szerint az együttesét hívják így.)

Mint az előadó a BBC-nek adott interjújában elmondta, a hiphopban elsősorban annak közvetlen őszintesége, nyersesége vonzotta. Utsi az elsők közé tartozik, akik számiul kezdtek rappelni. Elmondása szerint számára egyfelől természetes, hogy anyanyelvén ad elő, másfelől viszont ezzel is hozzá akar járulni a nyelv megőrzéséhez. Dalainak többsége a számik helyzetéről szól. Küldetésének tartja, hogy felébressze a számik nemzeti büszkeségét.

Dalait a közönség szívesen fogadja. Még a számiul nem tudó közösségnek is tetszik a szokatlan hangzás, és a zenével ők is azonosulni tudnak.

SlinCraze
SlinCraze
(Forrás: rockcity.no)

További linkek

SlinCraze Twitter-folyama

SlinCraze videói a Youtube-on

SlinCraze felvételei a SoundCloudon

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Eino81 2013. november 5. 09:15

Első?? Hát Amocról nem hallott senki? Az 1984-ben született Mikkâl Antti Morottaja inari-számiul rappel... Ime a legszebb dal tőle:

www.youtube.com/watch?v=gO-bA0GrZ2Y

Információ
X