nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Itt a lapp euró!

Lappföldnek is van eurója! A már korábban bemutatott sorozatban e tartománynak is érmét szenteltek. De hol is van Lappföld, és kik is élnek ott?

Fejes László | 2011. október 24.
|  

Korábban már írtunk arról, hogy Karjala saját euróérmét kapott – mint arra zsozsofifi nevű kedves kommentelőnk felhívta a figyelmet, hasonló érméje egy másik, finnugor szempontból kiemelten érdekes területnek, Lappföldnek is van.

Ezen a ponton azonban fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a Lappföld (finnül Lappi) elnevezésnek legalább két jelentése van: az egyik a lappok (számik) által lakott terület, mely Finnország északi részén kívül Norvégia, Svédország és Oroszország egy részét is magába foglalja, a másik pedig Finnország legészakibb tartománya – ez utóbbi azonban messze délebbre húzódik, mint a lappok által lakott terület: közel kétszázezer lakosából 1500-an sem beszélnek lappul. (Egyébként egész Finnországban mindössze 6000 személy vallotta magát lappnak.) Ezt az érmét Finnország tartományának szentelték.

A karjalai érméhez hasonlóan az érme egyik oldalán a címlete, illetve Lappföld címere áll.

Az érem másik oldala viszont mégis a számikhoz kötődik: lapp sámándobot ábrázol, jellegzetes rajzolatokkal. Az érmén egy rénagancs húzódik keresztül:  az agancsot gyakran dobverőként használták.

Hogy még nagyobb legyen a világnézeti káosz, a pénzérmét először Rovaniemiben, a „télapó postájá”-n hozzák forgalomba.

Forrás

Joulupukin Pääpostissa nähdään Lapin maakuntaraha ensimmäisenä

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bibi 2011. október 25. 11:12

És érdekes, hogy a sámándobon a "golyók" koronát mintáznak.

Információ
X