nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Veszélyes fakivágás – helyesírási döntéssel

A fakivágás mindig veszélyes, nem csak akkor, amikor a kivágandó fa veszélyes.

nyest.hu | 2014. július 31.
|  

A fakivágási munkálatok helyesírási nehézségeivel már korábban is foglalkoztunk a Mindennapi helyesírás című sorozatunkban. Most Nórától kaptunk egy fotót, amely szintén azt bizonyítja, a fakivágás helyesírásilag is veszélyes üzem: mozgó szabállyal dolgozunk!

Nóra a következőképpen vezetné föl a hirdetést:

Szereti az izgalmakat? Jó lenne, ha a házára dőlne egy fa? Esetleg a szomszédjáéra?

Veszélyes fakivágás – helyesírási döntéssel

A fakivágás tehát veszélyes, annál is inkább, ha a kivágandó fa maga is veszélyes, például mert elkorhadt. Akkor így kéne írni: veszélyes veszélyesfa-kivágásPersze a gyűrűs kút tisztítása sem egyszerű dolog helyesírásilag, mert nem mindegy, hogy gyűrűs kúttisztítás vagy gyűrűskút-tisztítás.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Vaquero 2014. december 16. 09:24

A közösköltség tényleg közös költségnek lenne írandó az AkH. szerint? Mert én többletjelentést érzek bele a tagok jelentésének összességéhez képest, annak ellenére, hogy valóban közösen viselt költség, de ilyen alapon még jelentéstömörítő is lehetne. Minden esetre a sztenderd nyelvjárást beszélő magyar anyanyelvűek nem hangsúlyozzák a költséget, csak a közöst.

A különírás mellett viszont az szól, hogy az AkH. a 152. szabálypontban közös képviselőt ír, a szótárrésze közös nevezőt, közös többszöröst, és a akadémiai szótár ezt megerősíti, de még feltünteti a közös osztót is. Az Osiris-féle szótár nincs meg. Ezeknél a szerkezeteknél hangsúly kerül a második tagra, egyedül a közös képviselő a kivétel.

Információ
X