nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Zárt kapukat döngetünk
Ünnepi zárva tartás

Lehet-e nyitva tartásról beszélni akkor, amikor a könyvtár ki sem nyit?

nyest.hu | 2015. január 3.
|  

Nóra nevű olvasónk hívta fel figyelmünket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapján olvasható ünnepi nyitva tartására.

Jól látható, hogy nyitva tartásról beszélni itt aligha lehet: valójában a könyvtár zárva tartásáról olvashatunk. A listán a december 24. (karácsony estéje) és január 4. (az új év első vasárnapja) közötti napok felsorolását találjuk, és mindegyik mellett a megjegyzés: zárva. Csupán két kivétel van: december 29. (hétfő) és december 30. (kedd): ezek nem szerepelnek a listán, legfeljebb ebből következtethetünk arra, hogy ezeken a napokon a könyvtárak nyitva tartanak. Az azonban, hogy hánytól hányig, megint nem derül ki. Persze arra kell gondolnunk, hogy a szokásos hétfői és keddi nyitvatartási idejük szerint.Ezt az információt azonban sokkal ésszerűbben is lehetett volna közölni, például így:

December 24. és január 4. között fiókjaink csak december 29-én és 30-án tartanak nyitva, akkor viszont a szokásos hétfői, illetve keddi nyitvatartási idő szerint.

Ha tehát arra vagyunk kíváncsiak, hogy mikor látogathatunk el, kedvenc fiókunkba, meg kell keresnünk annak honlapját. Ott persze jó esetben megtaláljuk azt is, hogy december 24. és 28., illetve december 31. és január 4. között felesleges odafáradnunk. (Szúrópróbánk azt állapította meg, hogy nem, sőt linket sem találunk az ünnepi „nyitva tartás” oldalára, így még a tájékozódó látogatóval is előfordulhat, hogy feleslegesen fárad.)

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pestszentlőrinci fiókja
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pestszentlőrinci fiókja
(Forrás: Wikimedia Commons / misibacsi / GNU-FDL 1.2)

Persze a zűrzavar részbeni oka az, hogy a nyitva tartást külön kell írni, annak ellenére, hogy ejtésben megkülönböztetjük a nyitvatartást, ami lényegében a működési időrendjét jelöli a nyitva tartástól, ami arra a cselekvésre utal, hogy valamit nyitva tartunk. A nyitvatartás felirat alatt nem is lenne olyan furcsa a könyvtárak zárva tartásáról olvasni. Erről nem a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapjának szerkesztője tehet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 aspen 2015. január 4. 13:18

Bürokratikus túlvariálások idióta példája akárcsak a bedolgozós napok.

Valahol a balatoni kerékpárúton lehet találkozni egy hármas kereszteződésben a következő felirattal: Erre nem lehet menni. Kit érdekel merre nem lehet menni? Persze azt már elfelejtették kitenni, merre kéne menni.

2 Galván Tivadar 2015. január 3. 23:36

Mondjuk, annak, aki rendszeresen látogatja a FSZEK valamelyik könyvtárát, annak ez nem újdonság, mert már hó előre propagálták, kis cetliken is, amelyet a gyengébb memóriájú polgár magával is vihetett.

Érdekesebb ennél, hogy az a kis fiókkönyvtár, amelyik a legközelebb esik hozzám, az szombaton zárva tart. Amikor Pártunk és Kormányunk előhúzza ezt a munkanap-áthelyezéses cselt a kabátujjából, akkor természetesen az áthelyezett munkanapon is zárva tart, másfelől a munkanappá változott szombaton sem nyit ki, hiszen szombaton amúgy is mindig zárva van.

1 El Vaquero 2015. január 3. 13:00

Ez jó :D Kéne étteremben is egy olyan étlap, hogy mit nem lehet rendelni, de azt legalább kimerítő részletességgel, még azt is, hogy közepesen átsütve sem.

Információ
X