nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Otthon a könyvtárban?

A holland olvasók unalmas helynek tartották a könyvtárat. Ám a könyvtárosok megmutatták, hogy nem feltétlenül az.

Fejes László | 2014. augusztus 8.
|  

A hollandiai Almere igazán új város: az első házat 1974-ben építették, 1984-ben vált településsé, jelenleg közel kétszázezren lakják. A tervek szerint a következő másfél évtizedben a lakosok száma közel kétszeresére fog nőni. Talán ennek köszönhető, hogy a város lakói is modern gondolkodásúak, nyitottak – a városi Új Könyvtár dolgozói mindenképp. Ők ugyanis teljesen újratervezték a könyvtárat és működési rendjét – számol be róla a Sharable.

Akikre felnézhetünk
Akikre felnézhetünk
(Forrás: Wikimedia Commons / Wim Ruigrok / Art Libre)

A látogatók körében végzett felmérés szerint az odajárók is unalmas helynek találták a könyvtárat, éppen ezért a teljes átalakítás mellett döntöttek. A legtöbb ötletet a könyvesboltokból merítették. A könyveket nem a hagyományos könyvtári felosztás szerint, hanem tematikusan rendezték el: így egymás mellé kerülhetett tény- és szépirodalom, így az olvasók könnyebben megtalálják, ami érdekeli őket. A különböző látogatói körök számára különböző tereket alakítottak ki, külön színvilággal, bútorokkal, stílussal.

Könyvtár vagy könyvesbolt? Ön mire tippelne?
Könyvtár vagy könyvesbolt? Ön mire tippelne?
(Forrás: Wikimedia Commons / Wim Ruigrok / Art Libre)

A látogatók regisztrálhatják magukat, és megjelölhetik, milyen kérdésekben, milyen szakterületen járatosak. Amikor a könyvtárba mennek, bejelentkezhetnek, és ilyenkor tudásuk más látogatók számára is elérhetővé válik: az emberek könnyen megtalálják egymást, kapcsolatba léphetnek.

A könyvtár folyamatosan visszajelzéseket gyűjt az olvasóktól. Kiderült, hogy a látogatók háromnegyede nem egy bizonyos művet keres, hanem nézelődni, keresgélni megy a könyvtárba. Éppen ezért a könyvtárosok fő feladata, hogy segítsenek számára érdekes, szórakoztató műveket találni.

Ne ásíts, ne unatkozz...
Ne ásíts, ne unatkozz...
(Forrás: Wikimedia Commons / Wim Ruigrok / Art Libre)

Az olvasók ma már nem csak azért járnak az almerei könyvtárba, hogy könyveket kölcsönözzenek, hanem idejük egy részét is ott töltik. A könyvtár kávézót működtet, van olvasókertje, előadásokat, koncerteket, kiállításokat szervez, és játszani is lehet. A könyvtár népszerű találkozóhellyé vált, sokan tanulnak vagy dolgoznak az intézmény helyiségeiben. A fiatalok is rendszeresen megfordulnak ott. A 2013-as újranyitás után első két hónapban százezer látogatójuk volt, számuk az év végére meghaladta az egymilliót. Most elsősorban a digitális szolgáltatások fejlesztésén, az e-könyvek számának gyarapításán dolgoznak. A könyvtár az olvasás népszerűsítése mellett a digitális analfabetizmus felszámolását is feladatának tekinti. A könyvtár népszerűvé vált, nem csupán a városból, de Hollandia más részeiről, sőt külföldről is felkeresik.

Ön jár könyvtárba? Milyen gyakran? Miért?

Csak kölcsönöz, vagy ideje egy részét is a könyvtárban tölti?

Ön szerint is unalmasak a könyvtárak? Vagy mi zavarja bennük a legjobban?

Ismer példaszerű könyvtárakat Magyarországon, esetleg külföldön?

Ön mit várna el egy könyvtártól? Milyen könyvtárba járna szívesen?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X