nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Könyvesboltok, ahova érdemes betérni

Könyvesboltokba nem csak azért érdemes betérni, mert megkaphatjuk kedvenc krimiírónk legújabb regényét, vagy mert az antikvársarokban potom pénzért szert tehetünk egy száz éves szanszkrit-német szótárra. Nem is feltétlenül azért, mert jó a kávéjuk. Gyakran elég csak a hely hangulata.

nyest.hu | 2014. február 16.
|  

A Business Insider 18 olyan könyvesboltot gyűjtött össze a világ minden tájáról, ahova minden könyvszerető embernek érdemes betérnie. Van köztük olyan, mely csupán fantasztikus választékával tűnik ki, van olyan, ahol nagyon jó áron lehet régi kiadványokhoz hozzájutni, van, ahol egy-egy témában (pl. a művészeti könyvek) erős, és van, amely az illusztris vendégelőadókról híres. Van közöttük pekingi bolt, mely könyvtárként is üzemel, és az európai kultúra szigetének tekinthető, de szerepel az angol nyelvű irodalomra szakosodott párizsi Shakespeare & Company, mely több filmben is szerepelt. Van olyan, mely egy régi kesztyűgyárban üzemel, és van olyan is, amelyik a szabad ég alatt. Van olyan, mely egy egész háztömböt elfoglal, és van, amelyik bolhapiacként is működik.

Az alábbiakban néhány olyan boltot mutatunk be, amelyik építészetileg különleges – gyakran azért, mert egy olyan épületben működik, melyet eredetileg egészen más célokra szántak.

Barter Books, Alnwick, Nagy-Britannia

Ez a könyvesbolt eredetileg egy vasútállomás volt. Nem elég, hogy ez eleve meglátszik a csarnok boltívén, de a polcok között ma is minivonatok közlekednek. Télen máglyákkal fűtik – ami egyébként is szokatlan, de könyvesbolt esetén végképp különös. A resti is működik, hideg-meleg ételeket és italokat kínál. A bolt mindeféle témában kínál műveket, a szépirodalomtól kezdve a közgazdaságtudományon át a kézimunkáig.

Könyvet keres? Sínen van...
Könyvet keres? Sínen van...
(Forrás: businessinsider.com)

Cafebreria El Pendulo, Mexico City, Mexikó

Nem tudjuk, működött-e korábban más funkcióban, tágas tereit ma mindenesetre a könyvek mellett a zöld szín uralja. Nem csupán a falak, a lápák és a korlátok zöldek, de növények is burjánzanak a légkondicionált üzletben. A könyvesbolt és kávézó, helyben is lehet olvasni.

Zöld utat az olvasásnak!
Zöld utat az olvasásnak!
(Forrás: businessinsider.com)

Livraria Lello & Irmão, Porto, Portugália

Ezt a száz éves könyvesboltot a mennybe vezető lépcsőnek becézik, nem véletlenül. Két szintjét kanyargós piros lépcső köti össze, melyet a párizsi Lafayette áruház lépcsője ihletett, a falak és a mennyezet gazdagon díszített, a fény a festett üvegmennyezeten át áramlik be.

Mindig magasabbra!
Mindig magasabbra!
(Forrás: businessinsider.com)

Libreria Acqua Alta,Velence, Olaszország

Velence csatornái minden évben megáradnak, így a partjaiknál található üzlethelységek nem éppen ideálisak egy könyvesbolt számára. Az Acqua Alta (’magas víz’) tulajdonosa azonban szellemes megoldással állt elő: a könyveket régi csónakokban, gondolákban és fürdőkádakban tartja, így védi őket. A bolt elsősorban amerikai és olasz könyveket, illetve kóbor macskákat tart, de műtárgy- és képeslapválasztékáról is nevezetes. A hátsó ajtó egyenesen az egyik csatornára nyílik.

Kiver a víz, ha jön az ár...
Kiver a víz, ha jön az ár...
(Forrás: businessinsider.com)

El Ateneo, Buenos Aires, Argentína

Ez a könyvesbolt egy az 1920-as években épült dekoratív színházépület nézőterét foglalja el. Az vásárlók az eredeti állapotukban megtartott páholyokba is beülhetnek olvasgatni. Bár a bolt különlegességekkel nem kecsegtet, választéka lenyűgözően széles.

Kissé teátrális...
Kissé teátrális...
(Forrás: businessinsider.com)

Boekhandel Selexyz Dominicanen in Maastricht, Hollandia

Ha lehet, még lenyűgözőbb helyszínen található ez a maastrichti üzlet: egy 13. századi Domokos-rendi templom belsejében. Meghitt fülkéi most olvasósarokként funkcionálnak.

Isteni lehet ez a hely!
Isteni lehet ez a hely!
(Forrás: businessinsider.com)
Bizonyára olvasóinknak is megvannak a maguk kedvenc könyvesboltjai hazánkban és külföldön. Mely boltokat ajánlanák és miért? Javaslataikat osszák meg velünk és olvasótársaikkal kommentben!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2014. február 16. 12:44

"Cafebreria El Pendulo, Mexico City, Mexikó"

Javasolnám javítani, ha már látom, hogy a többi elírást és ékezethiányt is javítottátok máshol:

Cafebrería El Péndulo, Mexikóváros, Mexikó

pendulo.com/paginas/quienesSomos

A "Mexico City"-zést pedig sosem értettem magyar (sem spanyol) szövegkörnyezetben, magyarul "Mexikóváros", hivatalosan pedig "Ciudad de México, D. F.".

Információ
X