nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Titokban készített dokumentumfilmet a BBC

Éles vita robbant ki vasárnap a BBC és az egyik legtekintélyesebb brit egyetem között, miután kiderült, hogy az egyetem Észak-Koreába látogató egyik tanulmányi csoportjához a brit közszolgálati tévétársaság egy álcázott forgatóstábja is csatlakozott, és titokban dokumentumfilmet készített az észak-koreai állapotokról.

MTI | 2013. április 16.
|  

John Sweeney, a BBC televízió Panorama című külpolitikai magazinműsorának újságírója magát PhD-tanulmányokat végző kutatónak kiadva vett részt a London School of Economics (LSE) által szervezett túrán, és ugyancsak „kutatóként” utazó operatőrével rejtett kamerás felvételeket készítettek Észak-Koreában.

A filmet a Panorama a hétfő esti adásban tűzte műsorra, ám az egyetem vasárnap nyilatkozatban követelte, hogy a BBC ne sugározza a programot. Az LSE érvelése szerint a tanulmányúton részt vett hallgatókkal az utazás előtt nem közölték egyértelmű részletességgel, hogy egy titokban utazó BBC-stáb az utat dokumentumfilm készítésére kívánja felhasználni, és így nem volt kellő mennyiségű információjuk annak eldöntéséhez, hogy beleegyeznek-e a forgatócsoport jelenlétébe.

Az egyetem szerint a csoport így „súlyos veszélyeknek” lett volna kitéve abban az esetben, ha az álcázott BBC-stáb még észak-koreai tartózkodásuk idején lelepleződött volna. Az LSE állásfoglalása szerint a BBC fellépése komoly károkat okozhat az egyetem jó hírnevének, és jelentős mértékben csökkenthette az esélyeket arra is, hogy az LSE – sőt nagy valószínűséggel más országok egyetemeinek – hallgatói és oktatói a jövőben észak-koreai tanulmányutakon vehessenek részt.

A London School of Economics teljes mértékben kiáll a közérdeket szolgáló oknyomozó újságírás mellett, és nagyra értékeli azoknak az újságíróknak a munkáját, akik a világ veszélyes térségeiben dolgoznak, ám azt nem tudja elfogadni, hogy ehhez az egyetemet használják fel fedőszervezetként – hangsúlyozza a felsőoktatási intézet vasárnapi nyilatkozata.

Az LSE tájékoztatása szerint Tony Hall, a BBC vezérigazgatója elutasította, hogy a dokumentumfilmet levegyék a Panorama műsoráról, és bocsánatot sem volt hajlandó kérni azért, hogy „az egyetem jó hírnevét csalásra használták fel”.

A BBC szóvivője vasárnap kijelentette: a hallgatókkal az utazás előtt egyértelműen közölték, hogy a csoporttal tart egy BBC-stáb, és azt is, hogy emiatt az utazásnak „fokozott kockázatai” lehetnek. A szóvivő szerint a hallgatók figyelmét még arra a lehetőségre is felhívták az indulás előtt, hogy a BBC-forgatócsoport jelenléte miatt akár őrizetbe is vehetik őket, és a jövőben esetleg nem térhetnek vissza Észak-Koreába.

A BBC illetékese szerint a diákcsoport tagjai minden információt időben megkaptak ahhoz, hogy ha akarják, megváltoztassák utazási terveiket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X