nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Oroszország jobban teljesít!
Alternatív „Wikipédia” Oroszországból

Míg mások csak siránkoznak a Wikipédia hiányosságain, vannak, akik határozottan lépnek.

nyest.hu | 2014. november 26.
|  

A Wikipédia nem képes részletesen és megbízhatóan tájékoztatni az oroszországi régiókról és az ország életéről, ezért az B. N. Jelcin Elnöki Könyvtár megkezdte egy alternatív Wikipédia összeállítását – közölte a könyvtár honlapján Alekszandr Versinyin, az intézmény igazgatója. Ebbe integrálnak közel ötszáz, az utóbbi évtizedekben megjelent regionális enciklopédiát. Az anyagok szabadon elérhetőek lesznek az interneten, megbízható képet nyújtanak az országról és annak fejlődéséről.

Bár kétségtelen, hogy a Wikipédia számos esetben pontatlan és hiányos, a vállalkozás kétségeket ébreszt. Kisebb erőfeszítést jelentene a Wikipédiát bővíteni, vagy ha saját internetes enciklopédiát szerkesztenek, azt sem kellene a Wikipédiával szembehelyezve reklámozni – különösen, hogy szó sem esik arról, hogy az enciklopédiát a felhasználók is szerkeszthetnék. Még furcsább, hogy a bejelentés nem egyszerű információs adatbázisról szól, hanem „az ország fejlődését” jól mutató kiadványról.

Hiteles kép Oroszország fejlődéséről
Hiteles kép Oroszország fejlődéséről
(Forrás: Valahol Oroszországban)

A hír szemet szúrt a Business Insidernek is. Cikkük szerint a lépés része annak az orosz hadjáratnak, melyet az országra, illetve annak vezetésére rossz fényt vető információk ellen folytat. Az új vállalkozást  Russia Today hírcsatorna létrehozásához hasonlítja. A világszerte fogható angol nyelvű csatorna célja hivatalosan az, hogy „orosz szemszögből” mutassa be a híreit – a valóságban azonban elfogult propagandaadóként működik. A brit médiahatóság, az Ofcom vizsgálata szerint az annyiszor megsértette a pártatlan hírszolgáltatás elvét – elsősorban az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban –, hogy figyelmeztetésben kellett részesíteni, sőt további szankciókra, pénzbüntetésre, végső esetben sugárzási engedélyének visszavonására is számíthat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X