nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Twitter sötét oldalán

Egy ausztráliai férfi pert indított a Twitter ellen, miután a közösségi oldalon hamisan vádolták egy tévés személyiséget támadó blog üzemeltetésével – írta internetes oldalán a The Telegraph című brit napilap pénteken.

MTI | 2012. február 18.
|  

Joshua Meggittet maga az állítólagos célpont, Marieke Hardy író és televíziós személyiség nevezte meg gyűlöletkeltőként a Twitteren. Az üzenetet Hardy több mint 60 ezer követője közül jó néhány tovább is adta. Bár Meggitt megegyezett egy 15 ezer ausztrál dollárra (csaknem 3,5 millió forintra) rúgó kártérítésben Hardyval a rágalmakért, ez nem elég neki, s most a Twittert vette célba.

Míg az amerikai törvények jogi védettséget biztosítanak a Twitterhez és a Facebookhoz hasonlóinteraktív számítógépes szolgáltatásoknak, az ausztrál jog szerint azok felelőssé tehetőek a felhasználóik által közölt tartalmakért. Peter Black ausztrál internetjog-szakértő szerint ha a Twitter-ügyben elmarasztaló ítélet születik, az azt jelzi, hogy a rágalmazási törvény sürgős változtatásra szorul. Ez lesz az első, ausztrál jogszabályok szerint lefolytatott per a Twitter ellen.


Eközben a mikroblogoldal Nagy-Britanniában a kizsákmányoltak szószólójának szerepét játssza, méghozzá meglehetősen nagy hallal, a Tesco áruházlánccal szemben. A Twitter hívta fel ugyanis a figyelmet egy különös álláshirdetésre, amelyben a Tesco éjszakai műszakra keresett dolgozót, aki a munkanélküli-segélyen és alapvető kiadásainak fedezésén kívül semmit nem kapott volna. A Jobseekers’ Plus honlapján megjelent üzenet nagy felzúdulást keltett az interneten, s többen azzal vádolták a Tescót, hogyaz adófizetők pénzén akar fizetetlen munkaerőt alkalmazni.

Az áruházlánc közleménye szerint a Jobseekers’ követett el hibát, mivel a hirdetés eredetileg munkanélkülieknek készült, akik munkatapasztalatra tehettek volna szert a Tescónál, garantált állásinterjúval agyakorlat végén. A hipermarket saját elmondása szerint eddig 300 embernek adott állást ilyen módon. Erre a kormányzati munkaprogram keretében lehetősége is van. Nagy-Britanniában a klasszikus munkanélküli-segélyt az úgynevezett munkakeresők járadéka váltotta fel, amelyet csak akkor kaphat meg a munkanélküli, ha bizonyítottan állást keres, vagy munkaerőpiaci helyzetét javító képzéseken, gyakorlatokon vesz részt.

A szakszervezetek korábban felszólították a nagyobb áruházláncokat, hogy vonuljanak ki a kormányzati programokból, és ne így próbáljanak szert tenni olcsó munkaerőre. A Tesco ugyanakkor nem osztja ezt a nézetet, szerinte a tapasztalatnak, amit a munkanélkülieknek nyújt, értéke van a piacon.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X