nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
MSZP: „a Fidesz és a KDNP álláspontja nem egyezik”
Tankönyvügy: hol van a pénz?

Az MSZP megdöbbenéssel tapasztalta, hogy vannak olyan iskolafenntartó önkormányzatok, amelyek elköltötték az ingyenes tankönyvre juttatott állami forrásokat – mondta Nyakó István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton az MTI-nek.

MTI | 2011. augusztus 28.
|  

A politikus Bölcskei Gusztávnak, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnökének az egyház oktatási intézményeinek közös tanévnyitóján elhangzott szombati szavaira reagált. A református püspök beszédében többek között értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy több iskolafenntartó az ingyen tankönyvekre kapott pénzt elköltötte, és erről a nyilvánosság előtt vita folyik.

Ezzel kapcsolatban Nyakó István úgy fogalmazott, az MSZP is megdöbbenéssel tapasztalta, hogy egyes önkormányzatok elköltötték a tankönyvre kapott pénzt. Példaként azt mondta, nem értik, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere „hogyan juthatott ilyen döntésre”. „Bölcskei úrral együtt kérdezzük, hogy hová lett a pénz?” – fűzte hozzá.

Bölcskei Gusztávnak az új közoktatási törvényre vonatkozó szavaira Nyakó István megjegyezte, pártja is nagyon várja az új jogszabályt, de az MSZP-t aggodalommal töltik el az azzal kapcsolatos hírek, ugyanis „pontosan látszik, hogy a Fidesz és a KDNP álláspontja nem egyezik”, s így az egész kormányzati viselkedés kaotikusnak tűnik a kérdésben.

Maximálisan egyetért az MSZP is azzal – folytatta az ellenzéki képviselő –, hogy egyenlő munkáért egyenlő bérezés járjon, függetlenül attól, hogy valaki egyházi vagy állami közoktatási intézményben dolgozik.

Hozzátette ugyanakkor: fontosnak tartják, hogy hasonló kollektív jogok illessék meg az egyházi oktatási intézményekben dolgozó pedagógusokat, mint akik önkormányzati vagy állami oktatási intézményben végzik tevékenységüket.

Az új egyházi törvényt érintően az MSZP annak mielőbbi visszavonását követeli, mert – mint azt Nyakó István mondta – álláspontjuk szerint az megfoszt az egyházi státusától olyan, Magyarországon bejegyzett egyházi közösségeket, amelyek talán nem akkorák, mint egyes „nagyegyházak”, de a szeretetbe, a szorgalomba, a munkába vetett hitük legalább akkora, mint adott esetben a református egyházé. A politikus bízik abban, hogy az elismert egyházak kiállnak ezen kisegyházak, kis közösségek egyházi státusának elnyerése mellett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X