nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tankönyv nélkül maradnak az iskolások?

A Pest megyei önkormányzat azt ígéri, mindenképpen megtalálja a módját annak, hogy a könyvkiadóknál és forgalmazóknál fennálló jelentős tartozása ellenére biztosítsa az általa fenntartott iskolák számára a tankönyveket.

MTI | 2011. augusztus 11.
|  

Erről a megyeháza sajtófőnöke, Ambrus András nyilatkozott csütörtökön az MTI-nek, a Magyar Nemzet cikkére reagálva, amely szerint a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) három héttel a tanévkezdés előtt „bekeményített”. A napilap Szarvas-Ballér Judit, a TVOT elnökének szavait idézve azt írta: mintegy 100 millió forintos az önkormányzatok tavalyról megmaradt tartozása és az összegnek csaknem a felét Pest megye hozta össze.

A tankönyves testület vezetője azt ajánlja a tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki. A szervezet közgyűlése szerint előbb az érintett önkormányzatoknak rendezniük kellene a múlt évi számlát, továbbá előleget is kellene fizetniük – olvasható a cikkben.

A megyeháza sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta, hogy Pest megye vezetése már tárgyalt a TVOT illetékeseivel a körülbelül 50-60 milliós adósság rendezéséről, s noha a konkrét megállapodásról még nincsenek információk, szeptemberben minden iskolásnak lesz tankönyve.

Ambrus András hozzátette: elképzelhető, hogy az önkormányzat bizonyos összeget „átcsoportosítva” rendezi adósságának egy részét, de az iskolákban tavaly kiosztott ingyenes könyvek visszaszedése és újraosztása is felvetődött egyfajta megoldási javaslatként.

A TVOT március 9-én közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a Pest megyei önkormányzat 2010. szeptembere óta a tankönyvek árának csak a töredékét utalta át, annak ellenére, hogy az e célra járó normatív támogatást még augusztusban megkapták. Ezért előfordulhat, hogy az idén szeptemberben nem vagy csak előzetes fizetés után szállítanak majd tankönyveket a megyei fenntartású iskolákba a terjesztők és a kiadók.

Az MTI úgy tudja, hogy a megyeháza számos jogcímen máig többmilliárdos tartozást halmozott fel; a legtöbb pénzzel (1,2 milliárddal) a korábban az iskolákban és a szociális otthonokban közétkeztetést ellátó HunGast Kft.-nek adós. A megyei önkormányzat a „könyves” cégeken kívül tartozik az intézményeiben megbízási szerződéssel foglalkoztatott óradíjasoknak, a közüzemi szolgáltatóknak, de nem tudják fizetni a közgyűlés tagjainak tiszteletdíját, a szociálisan rászorulóknak járó ösztöndíjak egy részét, s a tavaly esedékes adó- és járulékfizetés is „csúszik”. Az információk szerint a középiskolai érettségi bizottságok elnökei közül is többen hiába számláztak.
A megyei közgyűlés az idén januárban számos megszorító intézkedést fogadott el, de a pénzügyi áttörést az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe jutott önkormányzatoknak kiírt pályázatra benyújtott 2,5 milliárdos igényük mielőbbi, kedvező elbírálásától remélik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X