nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felelőtlen ígéretek nélkül
Címzett költségvetési tétel lesz a tankönyvtámogatás

Az oktatási államtitkár megkeresi az elkövetkező napokban azokat az önkormányzatokat, amelyek nem fizették ki a diákok tankönyveinek árát a forgalmazóknak, s emiatt azok nem akarják kiszállítani a kiadványokat. Hoffmann Rózsa jelezte: jövő évtől a tankönyvtámogatások címkézett tételként szerepelnének a büdzsében.

MTI | 2011. augusztus 24.
|  

A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot, az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Hoffmann Rózsa kedden az MTI kérdésére úgy fogalmazott: megkeresi azokat az önkormányzatokat, amelyek hibájából ez a helyzet előállt, s tárgyalni fognak a tankönyvesekkel is. Hozzátette: mintegy százmilliós tételről van szó, amely 27 önkormányzatot érint. A legnagyobb adós Pest megye.

Hangsúlyozta: az oktatási államtitkárság nem hibázott, teljesítette kötelességét, és átutalták ezeket a forrásokat. A jogszabályok azonban jelenleg nem kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy ezt az összeget valóban a tankönyvtámogatásra fordítsák – fűzte hozzá.

Miután „nyomorúságos helyzetben vannak”, elkövették azt a hibát, hogy másra költötték ezeket az összegeket – mondta, hozzátéve ugyanakkor: ezeket a forrásokat még egyszer nem tudják átutalni. Az önkormányzatoknak kell most valamiféle segítséget találniuk. „Megkíséreljük a lehetetlent” – fogalmazott az államtitkár, aki a tankönyves terjesztőktől megértést és türelmet is kért egyben.

Arra a kérdésre, hogy a tankönyvek ott lesznek-e szeptember 1-én az iskolákban, azt mondta: felelőtlen ígéreteket nem kíván tenni. Mindent megteszek, hogy ott legyenek a tankönyvek – mondta.

Úgy fogalmazott: „Ilyen helyzetben gondolom, hogy az oktatásügy minden szereplőjének lelkiismerete megszólal, és felfogják, hogy tankönyvek nélkül a tanévet elkezdeni nem jó”. A jövő évi költségvetésben a tankönyvtámogatás címkézett tételként szeretnék szerepeltetni, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő, és másra ezeket a forrásokat ne lehessen költeni – tette hozzá.

Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezetője újságíróknak azt mondta, ők nem csatlakoztak a bojkotthoz, a piac egyharmadát lefedő kiadó mindenhová kiszállította a szükséges tankönyvmennyiséget. A kiadónak Pest megye négy-öt millió forinttal tartozik – tette hozzá, s azt mondta, tapasztalataik szerint az önkormányzatok igyekeznek rendezni a helyzetet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X