nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Moratóriumot hirdettek a reformátusok az iskolák átvételére

Miután számos önkormányzat kereste fel az elmúlt időszakban a gyülekezeteket, egyházmegyéket iskolák átvétele céljából, arra kéri azokat a Magyarországi Református Egyház, hogy ne vegyenek át oktatási, illetve szociális intézményeket. A moratóriumról február 23-án határozott az egyházi zsinat - írja a boon.hu. Tavaly nyáron fogadta el azt a javaslatot az Országgyűlés, mely szerint immár diszkrimináció nélkül vehetnének át iskolákat az egyházak.

Edupress | 2011. március 1.
|  

A nehéz anyagi helyzetbe került települési önkormányzatok részéről nagy nyomás nehezedik a református gyülekezetekre és egyházi intézményekre, hogy vegyenek át oktatási és szociális intézményeket - mondta el a református egyház zsinati tanácsának idei első ülésén Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke. Kijelentette: önmérsékletre kell inteni az érintetteket, hogy elkerüljék a meggondolatlan, felelőtlen intézményi átvételeket. Az önkormányzatok szabadulni szeretnének bizonyos terhektől, az egyházi fenntartók és intézményvezetők azonban nem alapozhatnak a jelenlegi, kedvezőnek tűnő finanszírozási feltételekre, ugyanis ezek a rendszerek átalakítás előtt állnak. Bölcskei Gusztáv hangsúlyozta: a gyülekezetek jelentős része nincs abban a helyzetben, hogy fenntartói, finanszírozási felelősséget vállaljon.

Az ülésen határozatban kérte az egyházközségeket és testületeket, hogy a finanszírozási feltételek véglegesítéséig ne vegyenek át önkormányzati oktatási és szociális intézményeket. A határozat felhívja a figyelmet arra is: az intézményfenntartók erkölcsi és anyagi felelősséggel tartoznak az átvett intézmények működtetéséért.

Eközben több önkormányzat olyan papírt irat alá a tanárokkal, amelyben beleegyezésüket kérik, bérük tíz százalékos csökkentéséhez. Ha ezt nem teszik meg, akkor bezárják az iskolát - állítja a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné a Hírszerzőnek elmondta: „Egyre több olyan bejelentést kapunk az elmúlt hetekben, amikor az önkormányzatok az idei költségvetésüket készítik el, hogy a tanárok bérén akarnak spórolni.” A megszorítások okát az összesen 180 milliárd forintos, a minisztériumokat érintő zárolással magyarázzák.

Budapest Önkormányzata például arról döntött, hogy 56 tanárt menesztenek, de megszüntetnének 169, pedagógiai munkát segítő álláshelyet, a tantárgyfelosztásban biztosított öt százalékos keret megszűnése miatt 170 álláshelyet és további 36-ot a Fővárosi Pedagógiai Intézetben. Több településen felmerült azonban annak is a lehetősége, hogy az egyházaknak adnák át az iskolákat: Miskolcon egyházi fenntartásba adnának egy középiskolát, két általános iskolát és egy óvodát. Emelett Szolnokon is több általános iskola és gimnázium átadása szerepel a büdzsétervezetben.

Tavaly júniusban döntött ugyanis arról az Országgyűlés, hogy az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetését megszünteti. A közoktatási törvény módosításával az átvételt követő öt évben esedékes kiegészítő támogatást nem az önkormányzatnak kell fizetnie, azt ugyanis központi forrásból finanszírozhatják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 tarto 2011. március 1. 18:19

Hübelebalázs módjára nem lehet hirtelen átjátszani az intézményeket egyházi tulajdonba, de erős a nyomás az önkormányzatok részéről a cikkben vázolt okok miatt. Más kérdés, hogy vajon minden, névleg egyházi intézmény tényleges tulajdonosi jogait valóban az adott egyházközség gyakorolja-e, vagy egy-egy személy, esetleg erős önkormányzati kötődéssel? Megérne egy misét (istentiszteletet) a valóság tisztázása. Pénzek oda-vissza pofozásáról van-e csupán szó, vagy szerepe van az egyház iránti bizalomnak is? Álláspontom szerint az egyházi intézmény legyen valóban egyházi, és működjön a keresztyén elvek szerint, semmint egyéni vagy önkormányzati üzleti vállalkozásként.

Információ
X