nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hoffmann: a postánál kicsit elakadt a küldemény

Sokat javult a helyzet a tankönyvszállítást illetően az elmúlt napokhoz képest – összegezte Hoffmann Rózsa a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületével (TVOT) folytatott keddi budapesti tárgyalását újságírók előtt.

MTI | 2011. augusztus 31.
|  

Az oktatási államtitkár elmondta: korábban levélben keresték meg azokat az önkormányzatokat, amelyeket ismereteik szerint érint a tankönyvszállítási probléma, azt kérdezve, hogyan és mikor kívánják rendezni tartozásukat. A megkeresettek többsége válaszolt.
Sokat javult a helyzet – mondta a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: az önkormányzatok egy része vagy már rendezte adósságát, vagy látja, hogyan teremti elő a szükséges forrásokat. Egy-két olyan helyhatóság van, amely nem válaszolt, vagy nem látja a megoldási lehetőséget.
Szerinte akkor található megoldás, ha a terjesztők az egyes önkormányzatokkal kapcsolatba lépnek, és egyenként tárgyalnak a gondról.

Hoffmann Rózsa hozzátette: a költségvetési törvényben címkézett tételként szeretnék szerepeltetni a támogatást, hogy az önkormányzatok semmiképpen sem fordíthassák másra ezeket az összegeket. Szeretnék továbbá a tankönyv-előállítás és –terjesztés rendjét is megváltoztatni.
Az oktatási államtitkár ugyanakkor megjegyezte, 1,3 millió gyermek kezdi meg a tanévet, ha átlagosan öt könyvvel számolnak, mintegy 8 millió kiadványról van szó, ha ebből néhány tízezer nem jut el szeptember 1-re a gyerekekhez, az „fájdalmas, de nem olyan nagy hiba”.

Kívánatos lenne, hogy legalább szeptember 5-én minden gyerek asztalán ott legyen a tankönyv – emelte ki Hoffmann Rózsa.
Az oktatási államtitkár tájékoztatása szerint az ingyenes tankönyvek ára a tavalyi tanévre megérkezett az önkormányzatokhoz, ám egy részük nem erre költötte a pénzt, és azóta sem egyenlítette ki a számlát a terjesztőknek. Ennek ellenére tavaly még kiszállították a tankönyveket a terjesztők, idén viszont úgy döntöttek, hogy amíg a tartozásukat nem rendezik az önkormányzatok, nem szállítanak. Nem lehet pontosan tudni, hány önkormányzat érintett, és mennyivel tartoznak, erről ugyanis a TVOT – bár az államtitkár kérte – nem adott tájékoztatást.

Az MTI úgy tudja, hogy Pest megyei önkormányzat az egyik, amely továbbra sem tudja rendezni tartozását.
Arra a kérdésre, hogy Pokorni Zoltán az oktatási bizottság fideszes elnöke egy keddi konferencián szóvá tette: bár kérte, de még nem kapta meg a közoktatási törvény koncepcióját, Hoffmann Rózsa azt mondta: „már megkapta, a postánál kicsit elakadt a küldemény”.
Hozzátette: Pokorni Zoltánnal és az oktatási bizottsággal nyolc alkalommal egyeztettek a törvényről, amelynek koncepcióját vélhetőleg szerdán tárgyalja a kormány.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X