nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • idodav: "Magyarul tehát az úszótechnika és az úszó szám elnevezése nem különbözik." Ez azért nem t...
  2021. 01. 17, 23:10  A gyorsúszás is hungarikum?
 • Fülig James: @nudniq: azt hiszem, hogy Erdély átalakítása a dualizmus korában kezdődött, amikor elfogad...
  2021. 01. 16, 14:48  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @nudniq: na, én is elkövettem egy-két pontatlanságot. Segesvárt csak a68-as megyésítéskor ...
  2021. 01. 15, 22:25  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: @szigetva: nem kisebb eltérés volt a két alakulat között, hanem kb egy megyényi: ...
  2021. 01. 13, 02:59  Százasak vagyunk?
 • nudniq: @mederi: "vallásszabadságot biztosító Arany Bullára" XXIV. Hogy izmaeliták és zsidók tiszt...
  2021. 01. 13, 02:31  Százasak vagyunk?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tüntetés helyett kérdezhettek

Miskolcon oktatási kerekasztal jöhet létre, a város önkormányzatának szakemberei, az oktatási intézményvezetők által delegáltak és az érdek-képviseleti szervek képviselői folyamatos egyeztetnek majd a város oktatásának helyzetéről – mondta Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) regionális ügyvivője.

MTI | 2011. szeptember 2.
|  

Mint csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, az önkormányzati fenntartású oktatási intézményeket érintő csaknem 900 millió forintos zárolás miatt demonstrációt szerveztek, de időközben elkezdődtek az egyeztető tárgyalások a város vezetésével, így a tüntetés elmaradt.

Mendrey László, a PDSZ elnöke a tájékoztatón úgy fogalmazott: 880 millió forint – amely az oktatás területét érinti – zárolása súlyos veszteség egy Miskolc méretű város esetében. Mint mondta, olyan feladatok elé állítja a borsodi megyeszékhely pedagógusait, intézményvezetőit, amelyeket nehezen tudnak majd teljesíteni. Emellett ebből a csökkentett pénzből kell a gazdálkodásukat törvényesen és szakszerűen megoldaniuk. Ez nem csak Miskolcra jellemző – tette hozzá.

„Példaértékű az a szakszervezeti összefogás, amely tárgyalásra bírhatja a fenntartót” – mondta. Véleménye szerint a pedagógusok, az oktatási intézmények és a fenntartó önkormányzat részéről közös a cél, így lehet, hogy ellenfélként, de nem ellenségként ülnek asztalhoz. Miskolcon ennek eredményeként kibontakozhat egy működőképes modell – jegyezte meg.

Az érdekvédők eredetileg demonstrációra hívták a város pedagógusait, de a szerdai egyeztető tárgyaláson sikerült megegyezniük a település vezetőivel. Cserében az elmaradt vizsgadíjak szeptember végi kifizetéséért az utcai tiltakozóakció helyett egyeztető fórumra mérsékelték az akciót.

A pedagógusok csütörtökre meghirdetett tüntetése helyett a miskolci Berzeviczy Gergely Szakközépiskola és Szakképző Központba szervezett eseményen tehették fel kérdéseiket az érintettek a város vezetésének. A fórumon Kriza Ákos (Fidesz), Miskolc polgármestere indokolta azokat a döntéseket, amelyek az oktatási ágazatot érintik a borsodi megyeszékhelyen. A város idei költségvetésében összesen kétmilliárd forintot zárolt az önkormányzat.

Kriza Ákos úgy fogalmazott: ha most nem hozzák meg ezeket a döntéseket, akkor iskola-összevonásokra, akár iskolabezárásokra is sor kerülhetett volna, sőt akkor valóban veszélybe került volna több száz pedagógus állása.

A múltért nem a jelenlegi városvezetés a felelős, de egy felelős városvezetőnek a nehéz döntéseket is vállalnia kell – mondta, hozzátéve, „fontos Miskolc, a város jövője, és ennek záloga az oktatás, illetve a munkahelyek megtartása”. Az önkormányzat saját magán kezdte a spórolást – jegyezte meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X