nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szepsi is szorgalmazza a kétnyelvűséget, a magyar nyelv szélesebb körű használatát

Több délnyugat-szlovákiai város – Somorja, Dunaszerdahely, Révkomárom – után a kelet-szlovákiai Szepsi (Moldava nad Bodvou) önkormányzata is felhívást adott ki a magyar nyelv használatának bővítése érdekében.

MTI | 2011. szeptember 15.
|  

A Kassához közeli település azt szorgalmazza, hogy a vállalkozók alkalmazzák és tartsák tiszteletben a magyar nyelvet. A közintézményeknek és vállalkozóknak címzett felhívás kedden este született. A tizenhárom tagú képviselőtestület (melynek nyolc MKP-s és három Hidas tagja van) egy tartózkodás mellett egyöntetűen támogatta a kezdeményezést – írja a Bumm.sk hírportál.

Míg Somorján, Dunaszerdahelyen és Révkomáromban is többséget alkotnak a magyarok, Szepsin a hivatalos statisztikák szerint a lakosság 43,6 százaléka magyar nemzetiségű.

„A szlovákiai helyzet motivált minket, szeretnénk, ha azokon a településeken, ahol a húsz százalékot eléri a kisebbség tagjainak aránya, következetesen be tudjuk tartani a kisebbségi nyelvhasználati törvényt. Szepsiben korábban is ennek szellemében viselkedtünk, szeretnénk láthatóvá tenni a magyar nyelvet” – közölte a hírportállal Zachariás István, a város polgármestere. Elmondása szerint a magyar nyelv kérdése mindig időszerű, és Szepsi képviselőtestület is szeretné, hogy a magyar nyelv ne degradálódjon konyhanyelvvé.

Zachariás rámutatott: a kisebbségi nyelvhasználati törvény megszületése után a város lehetőséget biztosított az anyanyelvű beadványok fogadására, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek száma még mindig nagyon kevés. Ami az állásfoglalást illeti, a polgármester hangsúlyozta, egy olyan határozatról van szó, melyről nem tudni, milyen következményekkel jár. „Ez egy felhívás, kérés arra, hogy tiszteljük egymást” – állította a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) politikusa.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X