nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Gelmerja: @Gelmerja: Azért idegbe jönni is vidámság, de marad az űznél a vidám, mint Kirgen a germag...
  2021. 03. 05, 21:02  Madártávlatból
 • Gelmerja: @Gelmerja: Vagyis wena: ín ipar: wipr éber. webr,
  2021. 03. 05, 21:00  Madártávlatból
 • Gelmerja: Na már megint letörölték! egy valamit kihagytam, az ideg szót. Janteg, mint fingár szó? Ez...
  2021. 03. 05, 20:59  Madártávlatból
 • tenzo: Sztem az ocsúdik szláv lesz. Oroszul ocsúdik - очнуться, szem - око, очи. Felnyílik a szem...
  2021. 03. 04, 19:14  Ocsú és ocsúdik
 • mederi: @szigetva: 19 Ami kezdeti feltételezéssel indul, nem cáfolható, de rendszere bizonyítható,...
  2021. 03. 01, 08:46  Mi végett kell beszólni?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Chmel: alkotmányellenes lenne a népszavazás a kizárólagos szlovák nyelvhasználatról

Alkotmányellenes lenne, ha Szlovákiában népszavazást rendeznének arról, hogy a hivatalos érintkezésekben kizárólag csak a szlovák nyelvet legyen szabad használni – állítja Rudolf Chmel szlovák emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes.

MTI | 2011. május 5.
|  

Chmel szerdai nyilatkozatában az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezésére reagált. A párt a közelmúltban aláírásgyűjtésbe kezdett a népszavazás kiírása érdekében. Ján Slota, az SNS elnöke szerint eddig már mintegy 60 ezer aláírás gyűlt össze. A hatályos szabályok szerint ahhoz, hogy az államfő kiírja a népszavazást 350 ezer aláírásra van szükség.

„A nemzeti kisebbség nyelvének hivatali használatát az alkotmány 34. cikkelye garantálja” – olvasható a miniszterelnök-helyettes nyilatkozatában.

Chmel ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a szlovák alkotmány szerint az alapvető emberi jogok nem képezhetik népszavazás tárgyát, a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait pedig éppen az alkotmánynak az alapvető emberi jogokat rögzítő részében sorolják fel.

Rudolf Chmel a kisebbségi nyelvek hivatali használatát szabályozó törvény módosításával kapcsolatban felmerült tévhiteket próbálja eloszlatni.

A kormánykoalíciós Híd párt politikusa egyebek között cáfolja, hogy a törvény módosítása miatt a településeknek pluszkiadásaik keletkeznének, mert a kétnyelvű táblákat az állam fizeti. Úgy véli, nem  mélyül el a szakadék a szlovákok és a magyarok között, hiszen a szlovák hivatalnokoknak nem lesz kötelező a kisebbségi nyelv ismerete, de a kisebbségiek szabadabban használhatják anyanyelvüket.

Chmel szerint az az érvelés, hogy a törvénymódosítást nem kellene elsietni, és érdemes lenne megvárni a májusi népszámlálás eredményeit, nem állja meg a helyét, mert a népszámlálás végleges eredményei csak 2014-ben lesznek ismertek.

A kisebbségi nyelvek hivatali használatát szabályozó törvény módosítását első olvasatban már megszavazta a szlovák törvényhozás. A jogszabály-tervezet következő vitájára a május 17-én kezdődő ülésszakon kerül sor.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X