nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
 • szigetva: @Libertate: Nagyon klassz, hogy azt is te mondod meg, hogy én mivel vagyok tisztában és mi...
  2020. 07. 05, 11:11  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egynyelvű szlovák táblák

A szlovákiai Vox Samariae polgári társulás pénteken nyílt levélben fordult Bárdos Gáborhoz, Somorja polgármesteréhez, figyelmeztetve őt a városi buszpályaudvar felújítása során kikerült egynyelvű táblák problémájára. A civilek az egynyelvű feliratokat visszalépésnek minősítették a nyelvi jogaik képviseletében és érvényesítésében.

MTI | 2012. szeptember 10.
|  

„A város tulajdonát képező pályaudvari oszlopsorokon kihelyezett információs táblák kizárólag szlovák nyelven tájékoztatják az utasokat, s ez több somorjai polgár rosszallását váltotta ki”  áll a civil szervezet MTI-hez eljutatott közleményében.

A somorjai buszállomást május és augusztus között újították fel és augusztus 28-án adták át. A munkálatok során a pályaudvar épületét is újjávarázsolták, melynek homlokzatán magyarul és szlovákul is olvasható az Autóbusz pályaudvar felirat. A felszállóhelyeknél kihelyezett új információs és célállomást jelző táblák azonban kizárólag szlovák nyelvűek maradtak.

A polgári társulás levelében arra kéri a polgármestert és a városi önkormányzatot: tegyenek meg mindent azért, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvény adta lehetőségek, valamint a tavaly elfogadott kétnyelvűségi határozatban foglaltak maximálisan érvényesüljenek és a táblák mielőbb magyar nyelvű változattal egészüljenek ki.

Kiss Árpád, a szervezet elnöke elmondta, bíznak benne, hogy hamarosan nemcsak a somorjai buszpályaudvar válik kétnyelvűvé, de a magyar nemzetiségű polgárok nyelvi igényei a gyakorlatban is képviselve lesznek.

A felső-csallóközi Somorja élen járt Dél-Szlovákia kétnyelvűségi kezdeményezéseiben: 2011 nyarán a civil kezdeményezés nyomán először az itteni önkormányzat fogadott el olyan határozatot, melyben felszólították a városban működő vállalkozókat,  intézményeket és szervezeteket, hogy az épületek és utcák megjelölése, a szolgáltatások megnevezése, a közösségi rendezvények lebonyolítása, valamint a mindennapi nyelvhasználat során alkalmazzák a kétnyelvűséget.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X