nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A fideszes alapítvány átvállalja a nyelvbírságokat

Balog Zoltán szerint Szlovákiának sokkal inkább az elrettentés a célja az államnyelvtörvény módosításával, mint hogy költségvetését az ebből befolyó bírságokból töltse fel. A bírságátvállalással ezért - mint mondta - elsősorban a szlovákiai magyarok félelmét akarják csökkenteni.

MTI | 2009. szeptember 9.
|  

A fideszes politikus, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke azzal összefüggésben nyilatkozott az MTI-nek, hogy szombaton a kötcsei Polgári Pikniken bejelentették: kifizetik a pénzbüntetését, illetve jogi segítséget adnak azoknak a magyar nyelv használatáért megbüntetett szlovákiai magyaroknak, akik jelentkeznek a Fidesz Új Demokrácia Központjának ingyenes hívható telefonszámai egyikén.

Balog Zoltán a bírságátvállalásról kifejtette: több jótékonysági szervezet, alapítvány, gazdasági szereplő jelentkezett az Új Demokrácia Központnál, hogy egy ilyen helyzetben állnák a szlovákiai magyarokra kirótt bírságok összegét. Hozzátette, hogy a Polgári Magyarországért Alapítvány is segítene, de ez az alapítvány pártalapítvány, ezért az alapító okirata ezt nem teszi lehetővé. (A Polgári Magyarországért Alapítványt a Fidesz alapította.)

Ha a központnál jelentkezik egy, a nyelvtörvény alapján megbírságolt szlovákiai magyar, megkérik, juttassa el hozzájuk a bírságfizetési kötelezettségről szóló dokumentumot, és adja meg a számlaszámot, ahová az összeget át lehet utalni. Az Új Demokrácia Központ pedig kapcsolatba lép azokkal az alapítványokkal, amelyek segíteni szándékoznak - mondta a részletekről szólva a politikus.

Balog Zoltán hangsúlyozta, az önként jelentkező segítők összegyűjtésén túl maguk is kerestek és keresnek olyan szervezeteket, amelyek készek forrást biztosítani.

Úgy látja, az akció szimbolikus üzenete különösen fontos: a civil kurázsit szeretnék ugyanis megerősíteni, vagyis hogy a szlovákiai magyarok ugyanúgy használják az anyanyelvüket, ahogyan eddig, azzal a gondolattal, hogy nem lesz belőle anyagi hátrányuk.

Szerinte a szlovák fél egyelőre nem a bírságokra fogja helyezni a hangsúlyt, hiszen ők is pontosan tudják, hogy amikor az első büntetés megszületik, „akkor ők nagyon nagy bajban lesznek, mert bármelyik európai fórumra is el lehet menni ezzel a bírsággal”. Mint megjegyezte, a bírságátvállalás lehetőségével csökkenteni tudják azt a félelmet, ami e büntetés kilátásba helyezésével jár a szlovákiai magyarok körében.

Balog Zoltán közölte, ebben az évben semmiképpen nem számít arra, hogy tömegesen büntetnének, az államnyelvtörvény lényege ugyanis szerinte a preventív megfélemlítés, nem pedig a belőle származó költségvetési bevétel.

A szeptember 1-jén életbe lépett szlovákiai államnyelvtörvény-módosítás miatt megbüntetett szlovákiai magyarok a +36-1-555-2008-as, a +36-1-555-2009-es, valamint a +36-1-555-2010-es telefonszámon kaphatnak segítséget a Polgári Magyarországért Alapítvány felkérésére az ellenzéki párt Új Demokrácia Központjától. (A Fidesz az idei európai parlamenti választások előtt kezdte ismét működtetni a központot, mint választási jogsegélyszolgálatot – megfogalmazásuk szerint – az európai parlamenti választások tisztasága érdekében.)

A bírságátvállalásra korábban az MDF-nek is volt egy javaslata. A demokrata fórum azt kezdeményezte, hogy a szlovák nyelvtörvény alapján esetlegesen kirótt büntetések fedezésére jöjjön létre felajánlásokon alapuló állami pénzalap. A megbírságolt szlovákiai magyarok a Magyar Nyelv Alaphoz fordulhatnának, kérve a bírság átvállalását. Az alap pénzügyi hátterét részben a központi költségvetés, részben pedig magánszemélyek önkéntes befizetései biztosítanák.

A szeptember elsején hatályba lépett szlovák államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

Információ
X