nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Romani pentru romani
Románok a románokért

A határon túli román közösségekről kíván minél változatosabb híreket közölni.

MTI | 2015. október 10.
|  

A román külügyminisztérium finanszírozásával „interaktív hírügynökség” indult a határon túli őshonos román közösségek számára – közölte csütörtökön a Hotnews.ro hírportál. A Romani pentru romani (Románok a románokért) nevű hírügynökség hírei, tájékoztató anyagai az interneten érhetők el. A projekt hét hónapos bevezető szakaszát 58 ezer lejjel (négymillió forint) támogatta a külügyminisztérium határon túli románokkal foglalkozó főosztálya. A dél-romániai Drobeta-Turnu Severinben (magyarul Szörényvár – a szerk.) elindított hírügynökséget Mirela Codruţa Stănişoară angol szakos egyetemi tanár, a korábbi Boc-kormány védelmi miniszterének, Mihai Stănişoarănak a felesége vezeti. A hírügynökség internetes oldalán a magyarországi, szerbiai, bulgáriai és moldovai román közösségekről közöl összefoglaló adatokat.

::abox::7::

Bemutatkozó írásában azt ígéri, hogy a határon túli román közösségekről kíván minél változatosabb híreket közölni, de emellett a határon túli őshonos román közösségek számára fontos romániai híreket is közzé kívánja tenni. A hírügynökség interaktív jellegét az adja, hogy a megcélzott közösségek tagjai és bárki más is kommentárt fűzhet a közölt írásokhoz.

A bemutatkozás szerint a hírügynökség a határon túli románokkal kapcsolatos kormánystratégiának megfelelően „a történelmi közösségekhez tartozó személyek etnikai, nyelvi, vallási és kulturális identitása megőrzésének, fejlesztésének és kifejezésre juttatásának legitim szükségleteit” akarja szolgálni. Az ígért hírek és tájékoztató anyagok elsősorban a történelem, a nemzeti kultúra, a román néphagyományok, a nemzeti identitás témáiból merítenek majd.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Irgun Baklav 2015. október 10. 19:37

Itt a cikk közepén valami gubanc van, mert (vélhetően egy ábra vagy táblázat helyett) a közepén az

::abox::7::

felirat látszik. Emellett "az interneten" szöveg alatt szereplő link is rossz, az www.nyest.hu/romanipentruromani.org oldalra mutat, ami nem létezik (404-es hiba). Valószínűleg www.romanipentruromani.org akart az a link lenni...

Érdekes amúgy, hogy csak a környező országokban élő román közösségeket veszik számításba az adatok között, miközben az egyre gyarapodó dél- és nyugat-európai közösség is célközönség lehetne.

Információ
X