nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Drasztikus leépítések a román köztévénél

A Román Televízió a leépítések után is heti öt órában fog magyar nyelvű műsort sugározni, de az adások időpontja továbbra is kedvezőtlen lesz.

nyest.hu, MTI | 2012. augusztus 29.
|  

Mintegy harminc százalékos leépítésről döntött kedden a román közszolgálati televízió igazgatótanácsa, a tanács határozata értelmében 980 alkalmazottat bocsátanak el. Claudiu Săftoiu, a Román Televízió (TVR) elnök-vezérigazgatója szerint a mintegy 3320 alkalmazottból 2340 marad. Az igazgatótanácsban a 13 jelen lévő személy közül tízen támogatták a javaslatot.

A televízió arra vállalkozik ezáltal, hogy hét év alatt törleszti a mintegy 140 millió eurónak megfelelő adósságát, amit az elmúlt években halmozott fel. Az átszervezés nyomán jelentős változásokat hajtanak végre a televízió szerkezeti felépítésében. Săftoiu szerint mindezt úgy próbálják végrehajtani, hogy ne romoljon az adások színvonala.

Nagy Zoltán, az igazgatótanács tagja az Új Magyar Szó Online erdélyi magyar hírportálnak elmondta: a megszorítások a kisebbségi adásokat, így a bukaresti magyar szerkesztőséget is érintik, de az elbocsátások aránya az ő esetükben „távolról sem” lesz 30 százalékos. Hozzátette: elsősorban a meghatározott időre kötött munkaszerződéseket bontják fel, majd egységes tevékenységértékelő kritériumrendszert dolgoznak ki, és ezt alkalmazva döntenek az elbocsátandó személyekről.

Kacsó Sándor, a bukaresti magyar adás főszerkesztője még nem tudja, hogy a leépítések milyen mértékben érintik majd a szerkesztőséget. Az átszervezési terv szerint a kisebbségi adások szerkesztőségeit összevonják egy kisebbségi „tagozatba”, amely 61 személyt alkalmazhat. Jelenleg a bukaresti kisebbségi adásoknál összesen 74-en dolgoznak, így 13 személytől kell megválni – mondta Kacsó. A magyar szerkesztőségben harmincan dolgoznak.

Kacsó sajnálatát is kifejezte azzal kapcsolatban, hogy a maygar adásokat csak kedvezőtlen időpontban, délután öt óra előtt sugározzák. Ezt az információt az MTI hírszerkesztője nem tartotta fontosnak.

(A szerk.)

Kacsó jó hírnek nevezte, hogy az átszervezés ütemterve értelmében nem csökken a magyar adások heti műsorideje. A román közszolgálati adó jelenleg különböző csatornáin hetente összesen öt órát sugároz magyar nyelven.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X