nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szerbia – EU
Románia a vlachok jogaiért

Románia eltökélt szándéka, hogy megakadályozza Szerbia uniós tagjelöltségét, ha Belgrád sürgősen nem tesz konkrét lépéseket a Szerbiában élő vlach kisebbség helyzetének javításáért – értesült a Danas című belgrádi napilap csütörtökön.

MTI, nyest.hu | 2012. február 24.
|  

A belgrádi újság csütörtök este internetes kiadásában azt állította, hogy Szerbia legmagasabb rangú tisztségviselői Bukarestből diplomáciai csatornákon értesültek erről a hírről, alig pár perccel az előtt, hogy Guido Westerwelle német külügyminiszter Belgrádba érkezett.

„A románok bejelentették a tagjelöltség megakadályozását a vlach-kérdés miatt. Ez nagyon beárnyékolta az egyébként is rendkívül nehéz tárgyalásokat Westerwellével a tagjelölti státusról” – tájékoztatták meg nem nevezett források a Danast.

A lap értesülései szerint Belgrád „azonnal intenzív párbeszédet kezd az egyébként (Szerbia iránt) baráti beállítottságú Romániával, amely egyike annak az öt uniós tagországnak, amely nem ismerte el Koszovó függetlenségét”.

A szerbiai vlachok
A szerbiai vlachok
(Forrás: Wikimedia Commons / Spiridon Manoliu)

Vlach terminus több dolgot is jelenthet: így nevezzük összefoglalóan a románokat, illetve a Balkánon beszélt, a románnal közeli rokonságban álló, egyesek által román nyelvjárásnak tartott aromán, meglenoromán és isztroromán nyelveket.  Ugyanakkor használatos kisebb csoportjaik megnevezésére is, így például a szerbiai románok egyes csoportjaira. Ebből a szóból származik a magyar oláh, de az olasz is. A vlachok száma 40 000-re tehető.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X