nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elmarasztalás a kétnyelvűség hiánya miatt

Elmarasztalta a román Országos Diszkriminációellenes Tanács a Maros megyei tanfelügyelőséget amiatt, hogy kizárólag román nyelven kommunikál és közli a közérdekű információkat.

MTI | 2013. október 26.
|  

A tanfelügyelőséget a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) jelentette fel amiatt, hogy az intézmény homlokzatán csak románul szerepel az intézmény neve, az épületben kizárólag román nyelven teszik közzé a közérdekű információkat és a tanfelügyelőség honlapja egynyelvű.

Asztalos szerint a diszkriminációellenes tanács megállapította, hogy az állami intézmény ezáltal diszkriminálja a magyar nemzetiségűeket, és három hónapos határidőt adott arra, hogy pótolják a szóvá tett hiányosságokat.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy amennyiben a tanfelügyelőség nem veszi figyelembe a tanács döntését, bírságot róhatnak ki. Kifejtette, a tanfelügyelőség azzal védekezett, hogy rájuk nem vonatkoznak a nemzetiségek anyanyelvhasználatára vonatkozó törvényes előírások, mert ők nem számítanak dekoncentrált intézménynek (felügyeleti vagy ellenőrző hatáskörrel rendelkező, központi irányítású, helyi intézmény). Asztalos szerint azonban a tanfelügyelőségek működését szabályozó törvény szerint a közoktatás ellenőrzésére hivatott tanfelügyelőség is dekoncentrált intézmény, és ezért marasztalták el a magyar nyelv mellőzése miatt. Maros megyében a lakosság 36 százaléka magyar nemzetiségű.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X