nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Óvatosan az olcsó és fájdalommentes nyelvvizsgákkal!

A Nyelvtudásért Egyesület felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon továbbtanulás és diplomaszerzés céljára csak az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által hitelesített, szakszerűen mérő vizsgákat fogadják el.

nyest.hu | 2014. július 25.
|  

Örvendetes tény, hogy hazánkban is egyre több nyelvtanuló használ mobilapplikációs oktatóplatformokat nyelvgyakorlásra. A csúcstechnológia igen hasznos szerepet tölthet be a nyelvtanulási folyamatban, hiszen segítségével a divatos elektronikus eszközök iránt fogékony fiatalok is sokkal motiváltabban foglalkoznak a célnyelvvel. A Duolingo nyelvi mobilapplikációját bemutató, nemrégiben megjelent sajtóközlemény, amely a világ bármely pontján elérhető „nyelvvizsgának” állít be egy 20 perc alatt elvégezhető, okostelefonos tesztet, azonban súlyosan félrevezeti a hazai nyelvtanulókat.

Továbbtanuláshoz államilag elismert nyelvvizsga kell

A Nyelvtudásért Egyesületről

A Nyelvtudásért – Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület célja az, hogy szakmai ernyőszervezetként azokat a társadalmilag jelentős, aktuális szakmai kérdéseket, melyekben a nyelvoktató és -vizsgáztató szakma döntő többsége egyetért, a nyilvánosság előtt megjelenítse, és a szakma véleményét sikeresen képviselje. Az alapítók határozott célkitűzése, hogy a nyelvoktató szakma a jövőben ne csupán kövesse a köz- és felnőttoktatást érintő változásokat, hanem azok aktív alakítója is legyen.

A Duolingo-közleményt kiküldő Flow PR ügynökség kísérőlevele szerint az új szolgáltatás „olcsó és elismert bizonyítványt ad a magyar felhasználóknak is. Így azok, akik továbbtanuláshoz vagy munkavállaláshoz szeretnének angol nyelvvizsgát, azt már az okostelefonjukon keresztül is megszerezhetik...” A Nyelvtudásért Egyesület emlékeztet arra, hogy a hazai felsőoktatási intézmények a felvételihez és diplomához kizárólag az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványokat veszik figyelembe. A Duolingo okostelefonos tesztje sem Magyarországon, sem külföldön nem rendelkezik semmilyen formális elismeréssel, ezért nem alkalmas a továbbtanuláshoz sokak számára szükséges nyelvvizsga megszerzésére, sem idehaza, sem külföldön.

Óvatosan az olcsó és fájdalommentes nyelvvizsgákkal!
Forrás: badappreviews.com

A Nyelvtudásért Egyesület szakemberei a Duolingo applikációjának kipróbálása után arra a következtetésre jutottak, hogy a 20 perc alatt elvégezhető okostelefonos teszt semmikképpen nem biztosítja a nyelvi készségek megbízható, hatékony ellenőrzését. Míg egy hazai, vagy nemzetközi fejlesztésű, valódi vizsgán az írás- és beszédkészséget, azaz az idegen nyelv produktív használatát számos, valós szituációt tükröző feladat értékeli, addig a Duolingo mobilalkalmazása egyszerű tőmondatok mikrofonba olvasását adja „szóbeli” feladatként, írni pedig a teszt kitöltőjének az egész „vizsga” alatt egyetlen mondatot sem kell.

Mi mennyi?

A Duolingo közleménye szerint a „nyelvvizsgáztatást végző vállalatok és intézmények esetenként akár egyhavi átlagfizetésnek megfelelő díjat is elkérnek a jelentkezőktől”. Ezzel szemben a tény az, hogy a hazai vizsgadíjak többsége 20 és 30 ezer forint között mozog, míg a legdrágább akkreditált nemzetközi angol vizsga díja 52 ezer forint.

A Nyelvtudásért Egyesület kiemeli, hogy a nyelvtudásfejlesztő mobilalkalmazások messze nem feleslegesek, hiszen a nyelvismeret játékos önellenőrzése elősegítheti a további eredményes tanulást. Jó, ha tanulók megőrzik a technológiai innováció iránti nyitottságukat, ám az olcsó, feltűnően rövid idő alatt és túl könnyedén teljesíthető nyelvvizsgákat ígérő mobilalkalmazásokkal szemben fontos az óvatosság. Az Egyesület azt javasolja, hogy csodákat ígérő megoldások helyett a nyelvtanulók inkább a komolyságukat hosszú évek alatt bizonyított hazai vagy nemzetközi nyelvvizsgákkal méressék meg a tanulásban elért teljesítményűeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X