nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
New York továbbra is üdvözli a bevándorlókat

Amerika New York államában 27 állami hivatalnak kell mostantól az angolon kívül hat másik nyelven is lefordítani a nyomtatványokat.

nyest.hu | 2011. október 11.
|  

Kevesen tudják, de az Egyesült Államokban „hivatalosan” nincsen hivatalos nyelv. Az utóbbi időben azonban – főleg a spanyolajkú bevándorlók növekvő számára reagálva – egyre több tagállam dönt úgy, hogy jogilag is hivatalossá teszi az angol nyelvet. A mozgalom modern változata a 80-as években indult, és ma már az 50 szövetségi államból 27-ben tették hivatalossá az angol nyelvet. New York állam azonban nem ebbe az irányba halad, egy új rendelet több hivatalnak is kötelezővé teszi, hogy az angolon kívül még további hat nyelven legyenek elérhetőek információik.

New York még az USA-ne belül is különösen bevándorlóbarátnak számít, az államnak is nevet adó városban például a lakosok 36 százaléka külföldi származású. Más felmérés szerint az államban 2,5 millióan nem beszélik jól, vagy nem olvassák jól az angol nyelvet. Az új rendeletet aláíró kormányzó is azt hangsúlyozza, hogy a határozat előnyei magasan túltesznek annak szerény költségein, amit évi 1,5 millió dollárra becsülnek.

A fordítási program hat nyelvet érint, melyek állítólag a leggyakoribb nyelvek az államban az angolon kívül. A hat nyelv pedig a spanyol, a kínai, az olasz, az orosz, a francia, és a franciának a haitin beszélt kreol változata. Míg más államok az angol egynyelvűségbe menekülnek, New York határozottan elkötelezi magát a bevándorlók mellett.

 

Forrás:

NBC: Cuomo Orders More Language Translations to Help Immigrants

 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X