nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megkönnyített érettségi

Ha az angolt még nem beszélik megfelelő szinten, saját anyanyelvükön is érettségizhetnek az oregoni diákok – mondja ki egy új szabály.

nyest.hu | 2009. december 7.
|  

A bevándorlókkal kapcsolatban felmerült problémákat sokan és sokféleképpen próbálják megoldani az Egyesült Államokban. E téren nagy toleranciáról tett tanúbizonyságot az az új szabály, amelyet Oregon vezetése hozott a minap. A majdnem négymilliós lakosságú államban sok olyan diák él ugyanis, akik az angolt legfeljebb középfokú szinten beszélik, és ezért – hiába jó képességűek – az érettségi vizsgát nem tudnák letenni. Ezért mondta ki a Nevelésügyi Bizottság, hogy 2012-től kezdve ezek a tanulók könnyítésképpen anyanyelvükön érettségizhetnek – számol be a registerguard.com. Így nem vonják meg tőlük a továbbtanulás lehetőségét csak azért, mert nem beszélnek elég magas szinten angolul.

Az új szabályozás azokra vonatkozik, akik az általános iskola 8. osztályát követően érkeztek az országba, és ezért a rendelkezésükre álló néhány év nem volt elegendő számukra ahhoz, hogy maradéktalanul elsajátítsák új lakóhelyük nyelvét. A 36 ezer érettségizőből ez összesen körülbelül 400 diákot érint évente. A felmérések szerint általában öt év kell az angol nyelv megfelelő szintű elsajátításához.

Mindez nem jelenti azt, hogy a bevándorlóknak nem kell számot adniuk angoltudásukról. Le kell tenniük egy olyan nyelvvizsgát, amelynek szintje nagyjából egy felsőoktatási intézmény felvételi vizsgájának követelményéhez igazodik. Így talán a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad.

Információ
X