nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Georgia rendelkezése
Az analfabéták továbbra is szerezhetnek jogosítványt …

Egy újonnan elfogadott törvény szerint Georgia államban mostantól csak angolul lehet a jogosítványhoz szükséges teszteket kitölteni – ám az angol anyanyelvű analfabétákat nem érinti a törvény.

nyest.hu | 2010. április 4.
|  

Az Egyesült Államok a bevándorlók és az autók országa. Ha csak nem akarnak otthon ülni, már a frissen érkezett emigránsoknak is szükségük van jogosítványra, a legtöbb városban ugyanis alig létezik tömegközlekedés. Ezért is van, hogy Georgia államban eddig 13 nyelven lehetett kitölteni a jogosítványhoz szükséges teszteket. Az ebben a hónapban elfogadott új törvény szerint azonban mostantól az angoltudás feltétele lesz a jogosítvány megszerzésének.

Az analfabéták továbbra is szerezhetnek jogosítványt …

A törvényjavaslatot előterjesztő képviselők indoklása az volt, hogy az utak biztonságos használatához feltétlenül szükség van az angol nyelv ismeretére és a jelzőtáblák feliratainak megértésére. Ez alapján viszont minden autós csak az általa beszélt nyelvek nyelvterületein vezethetne, ami nemcsak teljességgel abszurd, de egyben kivitelezhetetlen is lenne. Pont ezért vannak a közúti jelzések nemzetközi szinten is összehangolva.

A kezdeményezés oka így sokkal inkább a bevándorló-ellenesség, mint a józan ész lehetett – véli az állam fővárosának legnépszerűbb napilapja, az Atlanta Journal-Constitution.

Az angol anyanyelvű, de írni-olvasni nem tudókat ugyanis nem érinti az új törvény, pedig ők sem tudják kisilabizálni az oly' életbevágóan fontos feliratokat. A törvényt ennek ellenére 39-11 arányban elfogadta Georgia parlamentje. Georgia az egyetlen ilyen törvénnyel rendelkező állam jelenleg az USA-ban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X