nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem siklunk el efelett sem

Bár közelebb állunk a vízisí-, mint a síszezon kezdetéhez, érthető, ha gondolataink a hőségben hűsebb tájak felé siklanak. Újabb lehetséges félreértésekre hívjuk fel a figyelmet.

Fejes László | 2016. június 14.
|  

Ha megkérdeznénk magyar anyanyelvű, nyelvi kérdésekben sem járatlan olvasóinkat, hogy honnan származhat és milyen régi lehet a magyar szó, bizonyára sokan tippelnének arra, hogy minden bizonnyal ősi, uráli, finnugor, de legalábbis ugor örökségről van szó. Furcsamód azonban az alapnyelvekre csak három ’sí’ jelentésű szót sikerült rekonstruálni (uráli *sajɜ ~ *sajɜ-kɜ, finnugor *jȣčɜ, finn-permi *kowtɜ – utóbbi kettő ráadásul bizonytalan, de az elsőnek is a szamojédon kívül csak a manysiban van pontos megfelelője), és a magyarban egyiknek sincs folytatója. Ez könnyen magyarázható azzal, hogy a magyarok hosszú ideig éltek olyan területeken, ahol a sízésnek nem volt szerepe, így a rá vonatkozó szavak is kihalhattak. Más nyelvek esetében talán az a magyarázat, hogy a technikai újítások új szavak elterjedésével is jártak.

Mindenesetre a  a magyarban csak a 19. század utolsó évtizedében jelenik meg, és az angol ski [szkí], német Ski [szkí], Schi [sí] szavakhoz hasonlóan a norvég ski [sí] szóból származik. Ez az óészaki skið ’hótalp’ leszármazottja, eredeti jelentése ’fahasáb’ (vö. német Scheit [sájt]). (A ð olyan hangot jelöl, mint a th az angol the szóban.) A szó a sísport divatjával terjedt el nemzetközi szinten.

Sígyűjtemény 1909-ből
Sígyűjtemény 1909-ből
(Forrás: Wikimedia Commons / Anders Beer Wilse (1865–1949))

Bár kézenfekvőnek tűnhet, hogy a siklik szó a ből ered, ezt a feltételezést el kell vetnünk, mert a siklik már a 15. században felbukkan. Ennek eredete is homályba vész, talán a szintén ismeretlen eredetű síkkal függ össze.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 El Vaquero 2016. június 14. 18:39

@El Baklavo: gyanús vagy te nekem ezzel az állandó websterezéssel. Szegény oxfordiak meg haljanak éhen?

2 Irgun Baklav 2016. június 14. 16:55

@Irgun Baklav: Na, persze úgy értem a [szkí] mellett... :P

1 Irgun Baklav 2016. június 14. 16:53

Mivel én annyit már tudtam, hogy a szó norvég eredetű, számomra igazából csak az uráli megfelelők szolgáltak új információval.

Viszont érdemes megemlíteni azt is, hogy az angol [skí] mellett, amit a szó írásképe alapján nem tekinthetünk meglepőnek, britéknél is létezik egy igen ritka [sí]* kiejtési variáns. :)

*"<ski> noun \ˈskē, British sometimes ˈshē\ " www.merriam-webster.com/dictionary/ski

Információ
X