nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @rofia: 21 Gondolom így már érthető, hogy a cím helyesírása teljesen korrekt, annak ellené...
  2023. 02. 05, 11:07  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: összegzés Véleményem az, hogy eredetileg az "á" mint hosszú magánhangzónak a magy...
  2023. 02. 05, 10:59  A mi latinunk
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi az a Tolmácskesztyű?

A Kutatók Éjszakáján mutatkozik be az MTA SZTAKI új fejlesztése, a Tolmácskesztyű. Az eszköz segítségével a jelnyelvet beszélők könnyen megértethetik magukat azokkal, akik nem tudnak jelelni.

nyest.hu | 2014. szeptember 15.
|  

2014. szeptember 26-án a Kutatók Éjszakáján a nagyközönségnek is bemutatkozik a Tolmácskesztyű, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) új fejlesztése. Az intelligens kesztyűt fölhúzva a jelnyelvet beszélők egy okostelefonos alkalmazás segítségével meg tudják értetni magukat azokkal, akik nem ismerik a jelnyelvet. A kesztyű által érzékelt mozdulatokat a szoftver betűkké, majd egy beszédszintetizátor hangokká, szavakká, mondatokká alakítja.

Az MTA SZTAKI-ban 2012 szeptembere óta zajló fejlesztés mottója Helen Keller, a siket és vak írónő egyik mondata: „A vakság a dolgoktól választ el, a siketség az emberektől”. A projektről a következőket olvashatjuk az intézet honlapján: „A Tolmácskesztyű rendszer jelnyelvi szinkrontolmácsként működik, segítségével a beszéd- és halláskárosult emberek az általuk ismert és mindennap használt jelnyelven kommunikálhatnak ép embertársaikkal, akik a jelelt szöveget automatikusan felolvasva hallják. Ez a megoldás a jövőben jelentősen megkönnyíti a siketek kommunikációját.”

A Tolmácskesztyűre valóban sok helyzetben szükség lehet: a hétköznapokban vásárláskor, banki ügyintézéskor vagy a munkahelyen, de akár egy állásinterjún is. A hangzó nyelvet beszélők ugyanis nagyon kevesen beszélik a jelnyelvet, ami megnehezíti számukra azt, hogy a siketek kommunikációját megértsék. (Fordítva kevesebb a gond: a siketek általában nagyon jól tudnak szájról olvasni.) Az alábbi videóban megnézhetjük, hogyan is működik a Tolmácskesztyű:

Hogy működik a Tolmácskesztyű? Erről a következőket tudhatjuk meg a SZTAKI honlapjáról: „A projekt során egy összetett hardver- és szoftverrendszert fejlesztünk ki. A kéz gesztusainak érzékeléséhez szükséges szenzorokat, elektronikát és kommunikációs hardvert egy kellemesen ergonomikus, a kézmozgást nem akadályozó kesztyűbe építettük be. Segítségével a felhasználók a szabványos Daktil gesztusábécé jeleit, valamint egyénileg betanított, saját kifejezésekhez – akár egész mondatokhoz – rendelt gesztusokat mutathatnak, melyeket a rendszer felismer. Ezen komplex számítási feladatok elvégzéséért a felhasználó mobiltelefonja felelős: a telefonon futó alkalmazás a mutatott gesztusok sorozatából először betűket, majd azok természetes nyelvi feldolgozása során szavakat, végül pedig értelmes szöveget állít elő, melyet a beszédszintetizátor hangosan felolvas.”

Így néz ki
Így néz ki
(Forrás: kutatokejszakaja.hu)

Bővebb információ

A Tolmácskesztyűről a SZTAKI oldalán

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
3 Szalakóta 2014. szeptember 17. 14:11

A siketek nem mindegyike olvas jól szájról, de a helyzet és a testbeszéd sokat elárul a beszélgetőtárs mondanivalójáról. DE már a másik irányon is dolgoznak, a gépi szájról olvasás már jobb, mint az emberi, a mondanivaló 80%-át képes megfejteni.

2 sityu 2014. szeptember 16. 10:50

@sityu: Csak az a gond, hogy ezt már meg is csinálták: www.motionsavvy.com/

Mindenesetre ez a kesztyűs is szép munka, de ha én rászorulnék, asszem inkább a kesztyű nélküli megoldást preferálnám.

1 sityu 2014. szeptember 15. 14:32

www.leapmotion.com/

Ezzel meg a nehézkes kesztyű is kiküszöbölhető volna.

Információ
X