nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Война — это мир
Mégsem hazudik az orosz sajtó. Á, dehogy...

Az orosz sajtó nem hazudik, csupán egy hazugság áldozata. Új változat.

nyest.hu | 2014. április 15.
|  

Az a csúnya nyugati sajtó már megint ok nélkül bántotta a szegény orosz kollégákat – és ebben részt vett a nyest is. Szombaton beszámoltunk Andrej Petkov történetéről: az ukrajnai férfivel több orosz csatorna foglalkozott, ám különböző változatokat adtak elő. Az egyik szerint a férfi Németországból hozott provokátorokat, illetve pénzt a Majdan tüntetőinek; a másik szerint az ukrán szélsőségesek által megvert békés tüntető. Egy harmadik verzió e kettőt gyúrta össze: a férfi Németországból érkezett gyermekorvos,aki segíteni tért vissza egykori hazájába, de az ukrán szélsőségesek kezébe került... A történeteknek egy biztos pontja van: az ukránok rosszak.

Ezúttal azonban az orosz NTV előállt az igazsággal. Az ügy sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

A műsorvezető egyszerűen mint „illegális hatalomra” hivatkozik a nemzetközileg elismert ideiglenes ukrán kormányra, ami az újságírói elfogulatlanság remek bizonyítéka.

Az új változat szerint Andrej Petkov skizofrén (legalábbis az interjúban ez hangzik el – talán inkább többszörös személyiségre gondoltak). A környezetre nem veszélyes, de időnként orvosi kezelésre szorul. Leszázalékolták. Sosem dolgozott, sosem járt külföldön. Véletlenül keveredett bele egy tüntetésbe, ahol megsérült. Amikor a mentők elszállították, riporterek jelentek meg, és a történtekről kérdezgették. A férfi, akivel évtizedeken át nem törődött senki, élvezte a figyelmet. Már a hordágyon előadta a pénzt hozó német emigráns történetét, és egy ideig a kórházban is kitartott e szerepe mellett. Egy idő után aztán megunta, és újat talált ki. Az orosz sajtó minderről természetesen nem tehet, és nem szép dolog, hogy a nyugatiak rajtuk, illetve egy beteg emberen gúnyolódnak.

Változatok
Változatok
(Forrás: Wikimedia Commons / David King)

Bár a történet valószínűtlennek tűnik, első pillantásra elképzelhetőnek tűnik. Azt, hogy orvosilag mennyire hiteles, csak egy szakember tudná megítélni. Vannak azonban elgondolkodtató momentumok is. A riportban egyetlen orvos sem szólal meg. Kézenfekvő lett volna, hogy a riporterek felkeresik azt az orvost, aki Petkovot korábban kezelte. Az is érdekes, hogy a kórház személyzetének nem tűnt fel, hogy Petkovot sorra keresik fel a tévéstábok, de mindannyiuknak mást mond. A korábbi riportokban mutatják a Petkov ágyára kötött György-szalagot, az oroszpártiak jelvényét.  A majdanpárti Petkov történetét forgató stábnak ez azonban – érdekes módon – nem tűnt fel. Ha pedig csak később került oda, a kórház személyzete nem csodálkozott, hogyan került oda?

A riportban az is elhangzik, hogy a férfi tíz másodperces nyilatkozatában kétszer is valótlant állít. Nekünk az a benyomásunk, ilyen erős konkurencia mellett ezzel a teljesítménnyel sem fog bekerülni a rekordok könyvébe...

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 siposdr 2014. április 16. 13:51

Erről a régi szójáték jutott az eszembe, amikor ezt mondták a szovjet sajtóról :в Правде нет известий, в Известиях нет правды.

Információ
X