nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Alternatív valóság: Goebbels kávét főz
Mi az a telefasizmus?

Archív felvételekkel is manipulálnak az orosz tévécsatornák, ha az ukránokat kell befeketíteni.

nyest.hu | 2014. május 19.
|  

Korábban már többször számoltunk be arról, hogyan manipulálja az orosz média a közvéleményt. Korábban beszámoltunk arról, hogy ugyanaz a férfi teljesen különböző történetekkel jelent meg a hírműsorokban – ezt utólag azzal magyarázták, hogy a férfi pszichiátriai kezelés alatt áll, és becsapta az újságírókat. Bemutattunk egy nőt is, aki szintén különböző szerepekben bukkan fel – egyértelműen persze nem tudjuk kizárni, hogy ő is átveri a sajtót.

A hét végén újabb hasonló eset került nyilvánosságra – ezt pedig nehéz lesz betegekre vagy szélhámosokra fogni. A Rosszija 1 hírcsatorna a szlovjanszki helyzetről számolt be. Állításuk szerint az eltűnt ukrán katonákat valójában sajátjaik lövik le, mert nem akarnak harcolni a felkelők ellen. 3:20-nál pedig azt állítják, hogy az ukrán hadsereg civileket öl meg, és holttestük mellé fegyvereket helyez, hogy felkelőknek tűnjenek – a felkelők szerint viszont a férfi nem hozzájuk tartozott.

Egészen bizonyos, hogy ezúttal a felkelők igazat mondanak. A férfi ugyanis már 2012 novemberében elhunyt, ráadásul nem is Kelet-Ukrajnában, hanem az Oroszországhoz tartozó Kabard-Balkár Köztársaságban. A Rosszija 24 akkori tudósítása szerint az orosz terrorelhárítás semmisített meg két „banditát”.

A Youtube-on megtalálhatóak a helyszínen készült eredeti felvételek is.

Az eset persze nem csupán azt a kérdést veti fel, hogy mennyire manipulál az orosz média az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, hanem azt is, hogy mennyire tekinthetőek hitelesnek a korábbi tudósítások. Ha az az ötlet, hogy civilek holttestei mellé fegyvereket helyezünk, hogy felkelőknek tűnjenek, nem az ukránok hadseregből származik, akkor származhat Kabard-Balkárföldről is.

Ma már csak kávét főzhetne...
Ma már csak kávét főzhetne...
(Forrás: Wikimedai Commons / Georg Pahl)

Az alábbi orosz vitaműsorban Andrej Okara orosz politológus telefasizmusnak nevezi azt, ami jelenleg Oroszországban folyik. Szerinte volt már ilyen a történelemben, a helyzetben csupán az a furcsa, hogy most vannak alternatív információs csatornák, mint az internet, de ez sem tartja vissza a sajtó munkatársait a hazugságoktól. Úgy véli, ha Goebbels ma élne és egy orosz tévécsatornánál dolgozna, legfeljebb a kávéfőzést bíznák rá. Az orosz média nem egyszerűen elferdíti a tényeket, hanem alternatív valóságot hoz létre.

Sajnos Okara nem tudja végigmondani, amit szeretne, mert folyamatosan megszakítják – többek között olyan vádak hangzanak el, hogy Ukrajnában van cenzúra, és ott nem jelenhetnek meg alternatív vélemények, illetve hogy Okara maga folytat propagandát. Okara annyit tud elmondani, hogy az orosz média népfelkelésnek állítja be a Szlavjanszkban történteket, miközben ott valójában az alvilág kb. ezer fős csapata ejtette túszul a várost.

Az biztos, hogy a „felkelők” ejtenek túszokat, méghozzá újságírókat. A The Daily Beast több ilyen esetről is beszámol, a legérdekesebb Irma Kraté. Krat újságíró és aktivista egy személyben, fontos szerepet játszott a Majdan tüntetéseiben. Áprilisban Szlovjanszkba utazott, hogy az ott folyó eseményekről tudósítson, ahol aztán a lázadók „vendégeként” tartott sajtókonferenciát – úgy, hogy bekötött szemmel vezették oda, ill. el. A szeparatisták ugyanakkor háborús bűnökkel vádolják. Esetében azonban a legkülönösebb az, hogy az egyik orosz állami csatorna karaktergyilkosnak szánt riportot készített vele, melyet mint a Jobb Szektor kémjének vallomását mutattak be. Valójában a negyven perces műsorban semmit sem tudtak felhozni Krat ellen, ő nem ismert el semmit (azt sem, hogy a Jobb Szektor tagja lenne), egy alkalommal meg is kérdezte a riportert, hogy milyen bizonyítékok szólnak ellene. A riportot április 26-án sugározták – Kratról azóta sincs hír.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X