nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Leleplezik az orosz média hazugságait

Az új StopFake oldal bemutatja, hogyan manipulálja az orosz média a közvéleményt, és leleplezik a hazugságokat.

nyest.hu | 2014. március 3.
|  

A ma indult StopFake sorban dolgozza fel az orosz média által terjesztett hazugságokat. A túlnyomóan orosz nyelvű oldalon eddig csupán néhány hír olvasható.

Ezek szerint például John Kerry amerikai külügyminiszter korábbi szavait teljesen átértelmezi a média, és úgy mutatják be, mintha Kerry támogatná az orosz fellépést a „huligánok és banditák” ellen. Egy másik hírben pont ilyen „huligánokról és banditákról” esik szó: az orosz média szerint Szimferopolban ismeretlen maszkosok támadták meg az „önvédelmi erőket”, melyek a krími kormányépületet „védik” – bár a támadás sikertelen volt, a támadóknak sikerült elmenekülniük. Egy helyi blogger azonban fényképeket készített a megrendezett eseményről, és kiderült, hogy a „provokátorok” krími rendszámú, a jaltai oroszlánparkhoz tartozó buszokkal érkeztek (kívülállók a blokád miatt be sem tudnának  jutni a félszigetre).

Korábban a hírek arról számoltak be, hogy Harkivban kitűzték a megyei önkormányzat tejére az orosz zászlót. Csakhogy a V Kontaktye közösségi oldalról kiderül, hogy a zászlót kitűző fiatalember nem helyi, hanem moszkvai lakos. Az orosz média szerint Jobb Szektor szélsőjobboldali ukrán szervezet Dokka Umarov csecsen hadurat felkérte, hogy nyújtson fegyveres segítséget. Ez az információ szolgál fő okaként annak, hogy a Jobb Szektort terrorista szervezetnek nyilvánították. A hír forrásaként a Jobb Szektor V Kontaktye-oldalát tüntetik fel, csakhogy mint Dmitrij Jaros, a mozgalom vezére elmondta, oldalukat az orosz hatóságok letiltatták. Hasonló információ nem jelent meg sem a Jobb Szektor honlapján, sem más közösségi oldalukon. Valószínűtlen, hogy ha ezzel a kéréssel álltak volna elő, akkor azt csak egyetlen fórumon teszik.

Fasiszták ölnek oroszokat a Majdanon
Fasiszták ölnek oroszokat a Majdanon
(Forrás: tumannaya-feya.livejournal.com)

Nem a StopFake az egyedüli oldal, mely az orosz média hazugságaival foglalkozik. Egy kijevi orosz a saját – Moszkva mellett élő – anyósától tudta meg, hogy Kijevben a fasiszták ölik az oroszokat, ezért jobb ki sem menni az utcára. Az orosz média a földön meztelenül fekvő, állítólag megerőszakolt lányt mutat, aki mellett az ukránok részvét nélkül elgyalogolnak – mivel orosz. A férfi ezután kiment a Majdanra, és lefényképezte, mi is folyik ott.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X