nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Népszámlálás
Elképesztő csalások Oroszországban

Gogol Holt lelkek című művének főszereplője halott jobbágyok tulajdonjogát vásárolja meg. Oroszország azóta sem sokat változott: a népszámláláson kitalált személyeket írnak össze. Kukkantsunk be Patyomkin-ország házfalai mögé!

Fejes László | 2010. november 3.
|  

Mint korábban a Rénhírek beszámolt róla, Oroszországban folyamatosan hamisítják a népszámlálási eredményeket. A korábbi példák is döbbenetesek, de amiről egy moszkvai diák ír, végképp elképesztő.

A Konsztantyin Muravjov (ál?)néven író blogger egy közelebbről meg nem nevezett moszkvai felsőoktatási intézmény hallgatója. Mint írja, a harmadik és negyedik évfolyam hallgatóit októberben három hétre szakmai gyakorlat címén átvezényelték népszámlálónak. Kezdetben azzal fenyegették őket, hogy aki nem hajlandó részt venni a népszámlálásban, annak féléve érvénytelen lesz. (A blogger szerint szakjának semmi köze nincs a népszámláláshoz.)

Később azonban, amikor megkezdődött a kiképzésük, a munkát vezénylő „nénikék” folyamatosan azzal rémisztgették őket, hogy milyen nehéz, komoly feladat áll előttük, és hogy nem mindenki alkalmas ennek elvégzésére. Így a részlegükbe vezényelt 69 főből végül csak húszan maradtak annak ellenére, hogy mindenkinek 5500 rubelt (valamivel több, mint 30000 forintot) ígértek, ami nem kis összeg egy diák számára. Ennek eredményeképpen minden diáknak naponta 70 személyt kellett volna összeírnia az adott körzetben.

Amikor arról kezdtek kérdezősködni, hogy mikor indulnak az összeírásra, a vezetésükre kijelölt nékikék csak sejtelmesen mosolyogtak: „Nem fogtok ti menni sehova.” Az első igazi munkanapon (amikor hivatalosan még meg sem kezdődött az összeírás), megjelent egy furgon a népszámlálási kérdőívekkel, amelyeket kiosztottak a diákok között. Emellett kiosztottak olyan listákat is, melyek a körzet lakóit és a legfontosabb adataikat (név, születési hely és idő, cím stb.) tartalmazták. Ezeket az adatokat kellett átmásolni a népszámlálási kérdőívekre, a többi adatot pedig kitalálni. Az, hogy valaki a kérdőíven analfabétaként vagy a tudományok doktoraként szerepelt, teljesen a diák pillanatnyi hangulatán múlott. Ezzel a módszerrel, napi hat órás folyamatos munkával sikerült a napi 70 kérdőívet kitölteni.

Ez azonban nem volt elég. A nénikék utasítására ki kellett találni a körzetben ezer illegális lakót. Ezeket elsősorban olyan lakásokhoz kellett beírni, ahol valaki egyedül él. Később a munkát azzal gyorsították, hogy nem is jegyezték be a lakásra vonatkozó adatokat. A termet ekkorra már folyamatos vihogás töltötte be. A diákok olyan neveket találtak ki, mint a Mihail Holnap Meghal vagy Ősi Lazac Nagy-Volt, nemzetiségként pedig a jedi, a szalvelinusz vagy a laaf-aag. Amikor a hangulat a tetőfokára hágott, a születési hely rovatba kis tájképeket kezdtek rajzolni.

A következő napon mégis kénytelenek voltak elhagyni az irodát, és elmentek egyetlen házba, abban is egyetlen lakásba. Ott ugyanis egy idős néni feküdt, és mint kiderült, mellette egy szociális munkás várta egész nap a népszámlálókat. A kivonuló diákok lelkére kötötték, hogy írjanak össze mindenkit, akivel a házban találkoztak, így összeírtak még egy nénit, akivel a lépcsőházban összefutottak. Ezután visszavitték a kérdőíveket az irodába, majd hazamentek.

Posztja végén a blogger kifejezi elkeseredését és értetlenkedését: hogyan hihetik a hatóságok, hogy mindez nem derül ki? Vagy csak arról van szó, ha ki is derül, úgysem érdekel senkit?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X