nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
хунта капут
Kijevben vége a „juntának”!

A tűzszünet alatt a verbális fegyverek is hallgatnak.

nyest.hu | 2014. szeptember 16.
|  

Korábban már beszámoltunk arról, milyen hirtelen tűnt fel a Novorosszija (Újoroszország) földrajzi név az interneten. Most a folyamat ellenkezőjére talált példát egy orosz újságíró.

Az orosz média a jelenlegi kijevi kormányt rendszeresen juntának [chunta] nevezte. A junta spanyol eredetű szó, eredetileg egyszerűen ’tanács, gyűlés’ a jelentése: a latin iungō ’csatlakozik’ igéből származik, mely indoeurópai eredetű, azonos a hasonló jelentésű angol joinnal. A junta nevet azonban spanyol nyelvterületen gyakran viselték katonai vezetésű, puccsal hatalomra került kormányok, így a világ nyelveiben már a ’katonai diktatúra kormánya’ jelentésben terjedt el.

A kormánypárti orosz média rendszeresen a junta szót használta a kijevi kormányra (ez korábbi cikkeinkből is kiderül). Ennek azonban immáron vége. Vlagyimir Varfolomejev, a független Eho Moszkvi (Эхо Москвы, Moszkva Visszhangja) rádió újságírója utánajárt, hogy szeptemberben hányszor bukkant fel a kifejezés a fő orosz tévéadók hírműsoraiban. Ehhez a Megyialogija nevű sajtófigyelő-rendszert használta, az eredményeket pedig a Twitteren tette közzé.

A juntának vége
A juntának vége
(Forrás: Twitter / Владимир Варфоломеев)

A képen jól látszik, hogy míg a hónap első napjaiban naponta 3-5 alkalommal volt szó juntáról, addig negyedikén a szó eltűnt a hírekből, és a következő tíz napban egyszer sem bukkant fel. Emlékeztetőül: szeptember negyedikén már folytatk a tűzszüneti tárgyalások, melyek hivatalosan azóta is érvényben vannak (bár már többször megszegték őket). Úgy tűnik tehát, a tűzszünetet az egyik hadviselő fél, az orosz média is kötelezőnek tekinti magára nézve.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X