nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Márciusig kérik a helyi tanterveket

Lezárult november 16-án a kerettantervekről szóló tervezet egyeztetése. A helyi tantervek megírásának határideje kitolódik, a hatosztályos intézményekben pedig csak a hetedik osztályt érinti az új kerettanterv bevezetése – mondta el a Magyar Nemzetnek a tervezet jelenlegi állásáról Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) igazgatója.

Edupress | 2012. november 22.
|  

A kerettantervi előterjesztésre 250 hozzászólás érkezett az OFI-hoz, de ezek főként bevezetéssel kapcsolatos technikai kérdések voltak. Az informatika-kerettanterv alapján érkezett a legtöbb kritika, amelyek a kevés óraszámot kifogásolták. A főigazgató elmondta, újdonságnak számít, hogy természettudományos tárgyak kerettantervének kialakításában az Magyar Tudományos Akadémia is részt vett.

Az egyeztetés eredményeként várhatóan kitolják a helyi tantervek megírásának határidejét a szakiskolai és szakközépiskolai kerettantervek késése miatt, így az iskoláknak december vége helyett elég lesz 2013. március 31-ig elkészíteniük a dokumentumokat. Ez azt jelenti, hogy nem az önkormányzatok, hanem már az új fenntartó, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fogja jóváhagyni őket – írja a Magyar Nemzet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tájékoztatása alapján.

A szervezet igazgatója a lapnak úgy nyilatkozott, a hatosztályos gimnáziumokban nem kell kilencedik évfolyamon bevezetni a kerettanterveket, mert a döntés szerint ebben az iskolatípusban hetediktől indítják el az újfajta rendszert. A főigazgató megjegyezte, elképzelhető, hogy a két tanítási nyelvű intézmények esetében is enged a minisztérium a kérésnek, hogy a matematika és történelem tárgyakat idegen nyelven oktathassák.
Kaposi József hangsúlyozta, hogy a közismereti programok elkészítésével nem értek véget a tantervfejlesztési munkálatok, mivel a következő hónapban még tíz nemzetiség számára több mint hatvan nemzetiségi tantervet alkotnak meg. Emellett készülnek választható tárgyak: például sakk, lovas kultúra, vállalkozási ismeretek. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X