nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: Egy mondás jut eszembe.. "Elverlek fiam, mint a kétfenekű dobot!" A mérges ember dühében í...
  2020. 12. 03, 19:11  Dob és dob
 • mederi: @szigetva: Szerintem pl. a "kenyér" szó vonatkozásában (is) az egyes nyelvek hangváltozásá...
  2020. 12. 03, 07:25  Honnan jön a kenyér?
 • Szószóló: Úgy vélem, hogy egyszerű az összefüggés. Nem hiszek a véletlen egybecsengésekben, és TESze...
  2020. 12. 02, 22:42  Dob és dob
 • szigetva: @mederi: A vitánál az is nagyon fontos, hogy mindkét félnek legyenek ismeretei, ismerjen r...
  2020. 12. 02, 17:09  Honnan jön a kenyér?
 • mederi: cikk: " A kenyér szó biztos megfelelője csak az udmurtban van meg, ott ejtése kb. [kenyir]...
  2020. 12. 02, 16:58  Honnan jön a kenyér?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hoffmann: „Értékalapú tanterv született”

A Nemzeti alaptantervet (Nat) nagy konszenzus övezi, egy ezerfős mintán alapuló közvélemény-kutatás során a válaszadók 90 százaléka igennel felelt az azzal kapcsolatos kérdésekre – mondta Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár szerdán a Borsod megyei Edelényben.

MTI | 2012. május 24.
|  

Az államtitkár a Szent Miklós görög katolikus általános iskolában tartott sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt Demeter Zoltán fideszes országgyűlési képviselő és Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke is, az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: már több mint két hónapja annak, hogy a Nat első változatát kitették a honlapra és arról társadalmi vitát kezdeményeztek. Aki akarta, már elolvasta, megnézte ezt az egyébként vaskos, nyomtatásban csaknem háromszáz oldalnyi anyagot – tette hozzá Hoffmann Rózsa.

Mint mondta, az anyag terjedelméből is adódik, hogy olykor abból ki-ki „csemegézve” ragad ki egy-egy részletet, pedig vitathatatlan, hogy azzal visszatértek a tartalmi szabályozáshoz, az új – a kormány által a múlt héten elfogadott – tantervet ugyanis a korszerűség, a modernség és a gyakorlati élettel való összehangolás jellemzi.

Rámutatott arra: miközben a Nat a szabadság terét kitágítja, gondoskodik arról, hogy rendezettségben, megfelelő oktatásban, nevelésben részesüljenek a tanulók. Értékalapú tanterv született, amely szakított az oktatásirányításban az értéksemleges megközelítéssel – fűzte hozzá. Közlése szerint az új Nat sokkal jobban fogja szolgálni az esélyegyenlőséget, és mindent tartalmaz, ami a XXI. században elvárás.

Hoffmann Rózsa arról is beszélt, hogy a hagyományos tantárgyak mellett újakat is tartalmaz az alaptanterv, ezek közül kiemelte a hit és erkölcstan vagy erkölcstan oktatását. Véleménye szerint a társadalom legnagyobb gondja, hogy felborult az értékrend, ennek helyreállítását is szolgálja a dokumentum.

Utalt arra: két éve kezdtek hozzá a kormánnyal a köznevelési, valamint a felsőoktatási rendszer megújításához. A köznevelési törvény kapcsán felhívta a figyelmet arra: az iskolának ezzel visszaadják az alapvető funkcióját, a gyerekek nevelését. Hozzátette: a nevelésnek mindig értékalapúnak kell lennie. Az új törvény legfontosabb célja, hogy segítse a megújulást, amelyre a társadalomnak szüksége van, s ehhez az iskola adhatja a leghatékonyabb segítséget.

Hoffmann Rózsa a sajtótájékoztatót követően előadást tartott az edelényi intézmény aulájában, amely telt házzal várta a szakpolitikust. Előadását összefoglalva az államtitkár azt mondta: a múltat, a jelent, a jövőt vázolta fel, megmutatta azon összefüggéseket, amelyek rávilágítanak például az egyházak történelmi szerepére, ezek egyébként ma már fenntartóként, működtetőként is jelen vannak a közoktatásban. Megjegyezte: épp ezért vonták be az egyház jeles képviselőit a munkába, hiszen nagy hiba lett volna, ha nélkülük fognak hozzá az iskolarendszer átalakításához.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X