nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A pedagógusok tüntetéssel ünnepelnek

Vasárnap lesz pedagógusnap; több pedagógus-szakszervezet erre a napra tüntetést szervez a szaktárca budapesti épülete elé. Az érdekképviseletek a pedagógusok munkaterheinek növekedésétől, jelentős elbocsátásoktól tartanak, és már január 1-jével 20 százalékos béremelést követelnek.

MTI | 2012. június 2.
|  

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) és az Oktatási Vezetők Szakszervezete (OKVSZ) azt követeli, hogy a köznevelési és szakképzési törvény bevezetését előkészítetlenség miatt egy évvel halasszák el, továbbá 2013. január 1-jével 20 százalékkal emeljék a közszféra alkalmazottjainak, a pedagógusoknak, a nevelő-oktató munkát segítőknek a fizetését.

Balog Zoltán, a nemzeti erőforrások minisztere a pedagógusnapi kitüntetések pénteki átadásán azt mondta, hogy a nevelés és az oktatási rendszer sikerének záloga a pedagógus. Hozzátette, hogy a magyar nevelési-oktatási rendszer az elmúlt évtizedek folyamatos megpróbáltatásai, nehézségei ellenére még mindig versenyképes, köszönhetően a magyar pedagógia kiváló hagyományainak és a pedagógusok hivatástudatának.

A miniszter közlése szerint ugyanakkor kétségtelen tény, hogy a pedagógusok erőn felüli teljesítménye ellenére a magyar oktatásügy ezer sebből vérzik, és a sok probléma közül kiemelkedik a pedagógusok anyagi és társadalmi megbecsültségének a hiánya, amely „sürgős megoldásért kiált”.

Balog Zoltán kiemelte, hogy a 2013 szeptemberében életbe lépő pedagógus-életpályamodell a jelenleginél lényegesen jobb anyagi körülményeket vetít előre.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár korábban azt mondta, a tömörülések követeléseivel nem nagyon tudnak mit kezdeni, a tüntetés, a sztrájk pedig alapjog. Kiemelte: lassan megszokottá válik, hogy a pedagógus-szakszervezetek a pedagógusnapot demonstrációval „ünneplik”. Kitért arra, hogy az életpályamodellben 20 százaléknál lényegesen magasabb fizetésemelést helyeztek kilátásba, jóllehet nem januártól, hanem szeptembertől.

Magyarországon június első vasárnapján tartják a pedagógusnapot. A pedagógusokat 1952 júniusa óta köszöntik, akkor adták át először a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X