nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • Libertate: @durek: "Igen sok párhuzam vonható a nyelvek és a gének működése, viselkedése között." Val...
  2020. 07. 06, 08:35  Mi is az az Uralonet?
 • durek: jav: talán segítene kiküszöbölni a hagyományos, de joggal vitatott családfa modell hiányos...
  2020. 07. 05, 16:54  Mi is az az Uralonet?
 • durek: @Cypriánus: Talán itt lenne az ideje egy új módszertan kidolgozásának a nyelvészetben: Nye...
  2020. 07. 05, 16:16  Mi is az az Uralonet?
 • Libertate: @szigetva: Elolvastam - Akkor szerkesztő vagy - mert én azt mondtam, hogy az vagy - mert a...
  2020. 07. 05, 13:01  Mi is az az Uralonet?
 • szigetva: @Libertate: Nagyon klassz, hogy azt is te mondod meg, hogy én mivel vagyok tisztában és mi...
  2020. 07. 05, 11:11  Mi is az az Uralonet?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bármennyibe kerülhet egy nyelvkönyv?

Megszűnhet a nyelvkönyvek és a szakmai nyelvkönyvek árkorlátjára vonatkozó eddigi rendelkezés – ezt tartalmazza a kormany.hu-n hétfőn megjelent, a közoktatási tankönyvek legmagasabb fogyasztói áráról szóló NEFMI-rendelet módosításának tervezete. A javaslatot szeptember 12-ig lehet véleményezni.

MTI | 2012. szeptember 4.
|  

A tervezetben kifejtették: az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi felvetésével összhangban a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete is többször felhívta a figyelmet arra, hogy nem indokolt a nyelvkönyvek kivételezett helyzete, amely lehetőséget ad a közismereti tankönyvekre vonatkozó általános szabályoktól való eltérésre, magasabb árképzés lehetőségére.

Ez is indokolja az előterjesztésben szereplő javaslatot, azaz, hogy a nyelvkönyvekre vonatkozó 20 százalékkal magasabb árkorlátot a megszüntessék. A nyelvkönyvek ugyanolyan nyomdatechnikával, ugyanolyan papírra készülnek, mint a többi közoktatási tankönyv, így semmi nem indokolja, hogy a nyelvkönyvek ára a rendeletben meghatározott árkorlátot 20 százalékkal meghaladhassa – magyarázták.

Mivel a szakképzés szakmai tantárgyainak tankönyvei tekintetében az oktatásért felelős miniszter a szakképesítésért felelős miniszter egyetértésével dönthet az árkorlátról, előzetes egyeztetést kezdeményeztek a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatóságának Főigazgató-helyettesével, és kérték szakmai hozzájárulását, hogy a közoktatási tankönyvek legmagasabb fogyasztói áráról szóló rendeletben a szakmai nyelvkönyvek számára biztosított 30 százalékkal magasabb árkorlátot is megszüntethessék, és ezzel egységessé tegyék a rendeletet a nyelvkönyvek tekintetében.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal válaszában jelezte, hogy egyetért az előterjesztésben megjelölt célokkal, és az árkorlát megszüntetésével. A tervezetben felidézték: az emberi erőforrások minisztere rendelet útján szabályozza a tankönyvjegyzékre kerülés feltételeként szereplő árkorlátot. Az árkorlát kizárólag az iskolai tankönyvellátásban részt vevő tankönyvekre vonatkozik. Az iskolai tankönyvellátás jogszabályi keretekkel lehatárolt rendszerén túli forgalmazás esetén az árkorlátot nem kell alkalmazni, a további árképzést szabadon állapítják meg a kiadók.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X