nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyenlítői Guinea
Ahol most nyílik az első könyvesbolt

Cesar Mba Abogo két komoly célt tűzött ki maga elé: a 33 éves költő verseiben szeretné megörökíteni a következő generációk számára az elmúlt évtizedben lendületes fejlődésnek indult fővárost, Malabót és ott akarja megépíteni az ország első könyvesboltját – számolt be róla a BBC online hírszolgálata.

MTI | 2012. február 17.
|  

A spanyolajkú Egyenlítői Guinea Közép-Afrika nyugati partján fekszik. Valaha a térség legszegényebb nemzetei közé számított, de mióta a kilencvenes évek közepén felfedezték az ország olajkincsét, rohamos fejlődésnek indult. Gombamód nőnek ki az új házak mindenfelé és az úthálózat olyan színvonalú, mintha az utazó Franciaországban vagy Svájcban járna.

A fellendülés hazacsábítja a diktatúra elől külföldre, elsősorban Spanyolországba menekült fiatalokat. Nem hivatalos adatok szerint az ország függetlenségének kivívása, 1968. után hatalomra került Francisco Macias Nguema évtizedes brutális diktatúrája alatt a lakosság egyharmadát ölték meg vagy kényszerítették száműzetésbe. Mikor 1979-ben Macias helyét egyik unokaöccse, a jelenlegi elnök, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo vette át, sokan visszatértek, de a kivándorlók száma sem apadt.


Cesar Mba Abogo 17 évesen települt át Európába, és alig öt éve tért vissza Malabóba.Azért jöttem vissza, mert úgy találtam, hogy a hazámban több lehetőség áll előttem, mint Spanyolországban, ahol éltem” – mondta el a BBC afrikai tudósítójának.

És azért is kívánkoztam vissza, mert mint író, költő, úgy éreztem, nem tudom kellőképpen meghatározni az identitásomat” – fűzte hozzá arra utalva, hogy spanyolajkú afrikaiként bizonyos mértékig integrálódott a spanyol társadalomba, miközben nagyon különbözőnek érezte a helyzetét a máshonnan például a Maliból vagy Szenegálból érkezett afrikaiakétól.

A közgazdászként végzett Mba most a bányászati, ipari és energiaügyi minisztériumban dolgozik, a nemzeti egyetemen a természeti erőforrások gazdasági kérdéseiről ad elő. Diákjai azonban nem könnyen férnek hozzá irodalmi munkásságához, mivel Malabóban nincs könyvesbolt. Aki tud, az internetről tölt le könyveket vagy külföldről hozza be azokat, a közelmúltban megnyitott nemzeti könyvtárban keres olvasnivalót, illetve a spanyol vagy francia kulturális központok könyvtárait látogatja.

Az irodalom iránt elkötelezett Mba elhatározta, hogy barátaival felépíti a város első könyvesboltját.Azon vagyunk, hogy változzanak a dolgok, szeretnénk valóban hozzájárulni az ország fejlődéséhez” – hangsúlyozta a költő, aki legutóbbi, Malabo blues című kötetében az országban lezajlott változásokról, a fővárosról és annak jellegzetes karaktereiről írt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Nước mắm ngon quá! 2012. február 18. 09:53

Az a felnőtt lakossági körében mért írástudás 93,3%-os.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_literacy_rate

(Érdekes módon - lehet, hogy ez csak számomra meglepő - az első 20 helyen szinte kizárólag volt szocialista országok állnak.)

Nem tudom mennyire objektív vagy kirakatjellegű ez a dokumentumfilm, de egy pár dologra legalább futotta az olajból:

www.youtube.com/watch?v=a5XjD3QmppE

www.youtube.com/watch?v=yV7H1KeubyM

A korrupció viszont ennek ellenére (vagy éppen ezért) nem tűnik mértékletesnek: a világ közel 200 országából a 172. helyen áll Egyenlítői Guinea:

en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index

Információ
X