nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szenzációk és csemegék: térkép, kézirat, ex libris

Csütörtökön igazi könyvritkaságokhoz juthatnak hozzá az elszánt gyűjtők: az Antiquarium Hungaricum árverésén Kosztolányitól Goethéig terjed a lista.

MTI | 2010. április 20.
|  

Reformkori magyar szépirodalom, első kiadású, dedikált, modern magyar művek, Kosztolányi Dezső-kézirat, az 1848-49-es szabadság harc vezérkarának hadműveleti térképe és még számos gyűjtői csemege szerepel az Antiquarium Hungaricum csütörtöki árverésén.

A legtöbbért, 250 ezer forintért Schedius Lajos és Blaschnek Sámuel „Magyar Ország, Horvát, Tót, Dalmát, Erdély országok, a' Tenger Mellék, Katonai Határőrvidék, valamint Galicziát, Krakói vidéket 's az Austriai Birodalom határos részeit is magába foglaló” térképének 1847-es, aktualizált, harmadik kiadását kínálják. A dekoratív lap arról nevezetes, hogy az 1848-49-es szabadságharc vezérkara hadműveleti térképül használta.

Czetter Sámuel rézmetszetei illusztrálják Vályi András 1796 és 1799 között kiadott háromkötetes összefoglaló művét, a Magyar Országnak leírását, amelyet 170 ezer forintról indítanak.

Az erotikus irodalom nemzetközileg számon tartott ritkasága Franz von Bayros Ex libris-gyűjteményének ötszáz példányos magánkiadása. Az árverésen a 189. számozott példány szerepel 120 ezer forintos kikiáltási árral.

Az irodalmi kéziratok gyűjtői Kosztolányi Dezső Nyár az öltözőben (Árnyak találkozója) verskéziratáért és egy Párizsból Nagyváradra írt levelezőlapjáért versenyezhetnek. Az előbbit 80, az utóbbit 30 ezer forinttól lehet licitálni.

Kisfaludy Sándor tollából 1809-ben jelent meg a 60 ezer forintért kínált Hazafiui szózat a magyar nemességhez. Kisfaludy ugyanis a felkelő zalai nemesség őrnagyaként vonult hadba, a nádor szárnysegéde lett, s a lelkesítő szózatot a nádor megbízására írta.

Goethe Európa-szerte bestsellerré lett regényét, „Az ifjú Verter' gyötrelmei Göthéből” címmel 1823-ban adták ki először Magyarországon. Az antikvárium tudomása szerint ez a fordítás még nem szerepelt árverésen, most 30 ezer forintról lehet licitálni.

Madách Imre drámai költeményét, Az ember tragédiáját Arany János mutatta be a Kisfaludy Társaság 1861. októberi ülésén. A társaság vállalta a kiadást és 1861-es évszámmal, valójában 1862. január 16-án, kis példányszámban meg is jelent a mű. Ezt az első kiadást lehet most megszerezni 80 ezer forintos induló árról.

Aranyozott kötés, kőnyomatok és metszetek díszítik a Remény című irodalmi és művészeti évkönyvet, benne többek között Széchenyi István és fia híres portréjával, valamint a Lánchíddal. Az 1861-es, teljes képanyagú egyetlen kiadás kikiáltási ára.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X