nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
  • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
    2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
  • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
    2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
  • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
    2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
  • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
    2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
  • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
    2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mit árul el egy könyv illata?

A kibocsátott illóanyagokra alapuló, roncsolás nélküli technikát fejlesztettek ki régi könyvek állapotának felmérésére londoni kutatók.

MTI | 2009. december 4.
|  

Matija Strlic, a University College munkatársa 72 történelmi papíron próbálta ki elemző módszerét, amely a papírból kipárolgó illékony szerves vegyületek mérésén alapul. Az új technikánál a gázok analizálásához nem kell mintát venni a könyvekből.

A megvizsgált papírok a 19. és a 20. századból származtak, gyanta- és farost-tartalmuk ennek megfelelően különböző mértékben bomlott le. A roncsolás nélküli eljárás kipróbálásakor 15 illékony anyagot találtak megfelelőnek arra, hogy mérésükkel meghatározhassák a papír állapotát. A lebomlás mértékének ismerete segíti, hogy az értékes könyvek és iratok megőrzésére a legmegfelelőbb technikát válasszák.

A tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság Analytical Chemistry című lapjában jelent meg.

Címkék: Tech, Könyv
Információ
X