-
Sándorné Szatmári: Szerintem beszűkül a gondolkozás féleségek korábbi sokasága, míg a tere, ahol keresgélni l...2024. 03. 25, 09:02 Hogyan alakul át az olvasás?
-
Sándorné Szatmári: Ezek a modellek tehát (micsoda véletlen) fékezik a "féknyúz" terjedését ..? :)2024. 03. 12, 18:39 Álhírek felsimerése nyelvi modellek...
-
Sándorné Szatmári: @cikk: Véleményem eltekintve a konkrét (pl. összeesküvés) példától: -Működő nyelvelméleti ...2024. 03. 10, 09:31 Titkos víziók vagy vizionált titkok?...
-
Sándorné Szatmári: A cikk szerint a nyelv fontos jellemzője, hogy a szavak jelentése kommunikációs helyzeteke...2024. 03. 01, 09:37 Diszkriminált állatok
-
Sándorné Szatmári: @szigetva: Amit írsz, nyilván én is észre veszem.. A jelentés és tartalom ugyanakkor rávil...2024. 02. 23, 21:02 Nyelvek születése és terjedése
Kálmán László nyelvész, a nyest szerkesztőségének alapembere, a hazai nyelvtudomány és nyelvi ismeretterjesztés legendás alakjának rovata volt ez.
- Elhunyt Kálmán László, a Nyelvész, aki megmondja
- Így műveld a nyelvedet
- Utoljára a bicigliről
- Start nyelvstratégia!
- Változás és „igénytelenség”
Kálmán László korábbi cikkeit itt találja.
Ha legutóbb kimaradt, most itt az új lehetőség!
Ha ma csak egyetlen nyelvészeti kísérletben vesz részt, mindenképp ez legyen az!
Finnugor nyelvrokonság: hazugság
A határozott névelő, ami azt jelenti, hogy ‘te’
Az oroszok már a fejünkön vannak!
Igazi csemegéket kaptunk Egerből. Most egy igazán ínyenc falatot fogyasztunk – emulzióval.
Kössük össze a kellemeset a hasznossal: nézzük meg jól az ételek, étlapok helyesírását! Mindennapi helyesírás című sorozatunk legkedveltebb darabjai közé tartozott a leghasább burgonyáról, illetve a keltkáposztáról szóló híradásunk. Az ételek neveit elég nehéz leírni, sok ugyanis bennük az összetett szó...
Az oldal az ajánló után folytatódik...
Sándor sok, helyesírásilag izgalmas képpel lepett meg minket. Ezek közül való az alábbi is, amelyen olvasható a Konyhafőnök Ajánlata!
Emulzió
Az emulzió olyan kolloid (nagy méretű részecskékből álló) oldat, amelyben egy folyadék részecskéit olyan folyadékban oszlatjuk szét, amelyben nem oldódik.
A részletes helyesírási kukacoskodást ezúttal olvasóinkra bízzuk, mi csak a legelső sorban található finomságot emeljük ki: Sárgadinnye sonkával, gránátalma emulzióval. A felirat azt súgja, hogy a sárgadinnyét sonkával, a gránátalmát meg emulzióval tálalják. Akármi is legyen az az emulzió. (Egyébként az ételek, öntetek között sokféle emulzió van, legismertebb a majonéz.) Reméljük, önmagában is finom az emulzió.... De azt gyanítjuk, hogy itt inkább olyan emulzióról van szó, ami gránátalmából készül. Ez pedig háromtagú összetétel, 8 szótag, tehát: ..............................................
Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!