nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Konyhafőnök Ajánlata

Igazi csemegéket kaptunk Egerből. Most egy igazán ínyenc falatot fogyasztunk – emulzióval.

nyest.hu | 2014. október 17.
|  

Kössük össze a kellemeset a hasznossal: nézzük meg jól az ételek, étlapok helyesírását! Mindennapi helyesírás című sorozatunk legkedveltebb darabjai közé tartozott a leghasább burgonyáról, illetve a keltkáposztáról szóló híradásunk. Az ételek neveit elég nehéz leírni, sok ugyanis bennük az összetett szó...

Sándor sok, helyesírásilag izgalmas képpel lepett meg minket. Ezek közül való az alábbi is, amelyen olvasható a Konyhafőnök Ajánlata!

Konyhafőnök Ajánlata
Forrás: H. Szabó Sándor

Emulzió

Az emulzió olyan kolloid (nagy méretű részecskékből álló) oldat, amelyben egy folyadék részecskéit olyan folyadékban oszlatjuk szét, amelyben nem oldódik.

A részletes helyesírási kukacoskodást ezúttal olvasóinkra bízzuk, mi csak a legelső sorban található finomságot emeljük ki: Sárgadinnye sonkával, gránátalma emulzióval. A felirat azt súgja, hogy a sárgadinnyét sonkával, a gránátalmát meg emulzióval tálalják. Akármi is legyen az az emulzió. (Egyébként az ételek, öntetek között sokféle emulzió van, legismertebb a majonéz.) Reméljük, önmagában is finom az emulzió.... De azt gyanítjuk, hogy itt inkább olyan emulzióról van szó, ami gránátalmából készül. Ez pedig háromtagú összetétel, 8 szótag, tehát: ..............................................

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 LvT 2014. október 17. 16:08

@fudrajzgep: A fehérarany a lánc anyaga, de a gránátalma csak az emulzió egyik összetevője, amely az ízhatásért van kiemelve. Így, ha a kulináris analógiákat ketessük, akkor a <gránátalma-emulzió> mintája inkább a <csokitorta>.

Ha pedig a szaknyelvi analógiákat vesszük, akkor a <sóoldat> emelendő ki, lévén az oldatok és az emulziók kategóriák, és az <oldat> utótagú összetételeket egybeírjuk az előtaggal. Ezért is , mert az előtag nem azt fejezi ki, hogy teljességgel miből áll, hanem csak azt, hogy mit oldottunk fel a meg nem nevezett oldószerben, illetve emulzió esetén mit diszpergáltunk a meg nem nevezett közegben.

1 fudrajzgep 2014. október 17. 11:05

Egy kérdésem lenne: a fehérarany láncot elvileg így, külön kell írni (hiszen minőségjelzős összetétel és az első tagja összetett szó) - akkor mi különbözteti meg a gránátalma emulziótól? Köszi!

Információ
X