nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Keltkáposzta

Főúr, kérem, legyen szíves! Mikor kelt a káposztájuk?

nyest.hu | 2014. október 3.
|  

A Mindennapi helyesírás című sorozatunk egyik legkedveltebb cikke éppen a gasztronómia helyesírási rejtelmeibe kalauzolta az olvasót. Megtudhattuk, hogy hol sütnek még annál is hasább burgonyát, mint amit mi valaha is ettünk. Maradunk az ételek írásánál: ma tůrógomboc, keltkáposzta főzelék és zuzapörkölt lesz a menü...

A menüt ezúttal Gergelytől kaptuk:

Menü
Menü
(Forrás: nyest.hu)

Bár a képen láthatóak közül egyik ételnév sincs az akadémiai konvenció szerint írva, a legviccesebb mégis a keltkáposzta. Ahogyan van kelt tészta, éppen úgy lehetne kelt káposzta is. Csak azt külön kéne írni, hiszen a kelt egy jelző (a kel ige befejezett melléknévi igenévi alakja). A kel szó azonban, amely a kelkáposzta, kelbimbó összetételekben szerepel, nem függ össze az igével. Bajor-osztrák eredetű szó; és önmagában valóban ritkán használjuk, de pl. a kínai kel kifejezésben igen. A [[kel + káposzta] + főzelék] szerkezet tehát három tagból áll, és hét szótagú, így a helyes írásmódja: kelkáposzta-főzelék.

A túrógombóc írásmódja a kiejtést követi, ebben nincs semmi érdekes. A zúzapörkölt azonban a rövid u-s ejtés ellenére is hosszú ú-val íródik. A zúza ugyanis a zúz igével függ össze; nem más, mint a madár zúzógyomra

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X