nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kihalhat az SMS-nyelv?

Akik attól félnek, hogy az SMS-nyelv káros, most megnyugodhatnak: nincs annyira jó bőrben. Legalábbis egyes kifejezéseit hagyományosabb formák kezdik kiszorítani.

Fejes László | 2015. augusztus 11.
|  

A 444 hívta fel a figyelmet a Facebook kutatására, hogyan fejezik ki a felhasználók posztjaikban és kommentjeikben a nevetést. A kutatás meglepő eredményt hozott: az esetek több mint felében a haha (hahaha, hahha stb.), a  minden hetedik-nyolcadik esetben a hehe haha (hehehe, hehhe stb.) fejezte ki a nevetést, viszont a netes nyelvre annyira jellemzőnek tartott lolt csak alig minden ötvenedik esetben használták. Az esetek harmadában nem szavakkal, hanem emojikkal fejezték ki a nevetést.

A nevetést kifejező eszközök korosztályonkénti megoszlása
A nevetést kifejező eszközök korosztályonkénti megoszlása
(Forrás: research.facebook.com)

Ennél is érdekesebb, hogy hogyan oszlik meg a korosztályok között a nevetést kifejező eszközök használata. A lol már régen nem a tinikre jellemző, leginkább a húszas éveik közepén járó fiatal felnőttek használják. A régebbinek tűnő haha és hehe viszont leginkább a húszas éveik elején járókra jellemző, és ezeket az idősebbek (negyvenesek-ötvenesek) is kevesebbet használják, mint a lolt. Az emojik használat viszont leginkább a húsz év alattiakat és körülieket jellemzi. Mindez azt sugallja, hogy a lol népszerűsége csökken, illetve fokozatosan változik a stílusértéke: már nem a fiatalok, hanem egyre inkább az idősek nyelvhasználatának jellemzője lesz – s mivel a fiatalok nem veszik át, ki fog halni. (Persze addig még eltelik néhány évtized, ami alatt a tendencia változhat.)

A Facebook a más tényezőket is megvizsgált, így például a nevetés kifejezési módjait nemek szerint (a haha és hehe inkább a férfiak körében népszerű, míg az emoji és a lol a nőket jellemzi), és a földrajzi megoszlásukat is. Utóbbiból nem rajzolódik ki határozott kép, van, hogy szomszédos államokban is egészen különböző népszerűségi fokon állnak az egyes kifejezőeszközök. A részletekért érdemes elolvasni a Facebook blogposztját.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X