nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A nyelv a pozitív gondolatokat preferálja

Egy új tanulmány szerint az írott angol nyelvben nagyobb számban vannak jelen pozitív fogalmakat takaró szavak, mint negatívok.

nyest.hu | 2011. szeptember 5.
|  

A nyelvészet egyik felfogása szerint a nyelv a vadászat jobb koordinálásának elősegítésére jött létre. Más elképzelések szerint a nyelv az emberek szociális viselkedésének megerősítéseként alakulhatott ki, hogy jobban megértsük egymást, könnyebben megosszunk dolgokat, hogy önzetlenebbek (altruistábbak) tudjunk lenni egymással a társadalom összességének érdekében.

A Pollyanna hipotézis szerint – melyet Eleanor H. Porter 1913-as gyermekregénye után nevezetek el – a pozitív fogalmak és gondolatok könnyebben terjednek, mint a negatívak. Ezt igazolta most egy nagyszabású tanulmány, melyben négy különböző angol nyelvű adatbázis szavait és gyakoriságaikat számolták meg. A 3,21 millió Google Books könyvek 361 milliárd szavát, a 2008-2010 közötti 821 millió twitter üzenet 9 milliárd szavát, húszévnyi New York Times 1,8 millió cikkének 1 milliárd szavát, és 295 ezer zenei sláger szövegének 58,6 millió szavát. A négy korpuszból aztán külön-külön kiválogatták az 5000 leggyakoribb szót, mely így összesen 10122 szót adott.

A következő fázisban kiértékeltették az így kapott leggyakoribb szavakat az Amazon Mechanical Turk programjának segítségével. Ez a számítógépek által még el nem végezhető feladatokat koordinálja, osztja szét különböző felhasználók között. Jelen esetben minden szóra 50 különböző szubjektív kiértékelést átlagoltak egy skálán 1-től 9-ig, a negatívtól a pozitívig. A „terrorista” szó például 1,3 pontot kapott, míg a legpozitívabb fogalomnak a „nevetés” bizonyult 8,5 ponttal.

Korábbi kontrollált kísérleteknek nem sikerült igazolnia a Pollyanna hipotézist. A mostani tanulmány szerint azonban mind a négy korpuszban egyértelmű többségben vannak a pozitív szavak a leggyakoribb fogalmak között. Az első három korpusz esetében ez az arány három az egyhez, míg a dalszövegekben valamivel alacsonyabb, kettő az egyhez a pozitív fogalmak dominanciája.

Forrás:

Wired Science: Happy Words Trump Negativity in the English Language

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 szolus 2011. szeptember 5. 10:08

Kiegészítésnek ajánlom a következő posztot: languages-of-the-world.blogspot.com/2011/09/is-language-vehicle-for-

Információ
X