nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az elszállt sms-rövidítések világa: a jejemon

A Fülöp-szigeteken rendkívül népszerű a jejemon, a szöveges üzenetek angol nyelven alapuló új helyi nyelve, mely ellen már az ottani kormány is háborút hirdetett.

nyest.hu | 2010. június 23.
|  

Miért írjunk „hello”-t, ha „HeLouWH”-t is írhatunk? A jejemon a Fülöp-szigeteki fiatalok SMS-ben és interneten használt nyelve. Az elnevezés állítólag a „jeje”, más kiejtéssel „hehe” és a japán „Pokemon” szó kombinációjából született. A Fülöp-szigetek kormánya most háborút hirdetett a jejemon ellen, mert szerintük az rontja a fiatalok angoltudását – számol be a brit Register cikke.

sms-ező fiatal
sms-ező fiatal
(Forrás: wikimedia commons)

A jejemon eredetileg az esemesezéshez igazodva jött létre, hogy megfelelően rövidítse le az ismert kifejezéseket. A Fülöp-szigeteki fiatalok sajátos kultúrája azonban meglepő irányba fejlesztette az új nyelvet. A viszonylag egyszerű „hello”-ból pédául „HeLouWH” vagy „Eowwwh” lett, az „I love you” üzenet pedig egy menő Fülöp-szigetiki fiatal tolmácsolásában "lAbqCkyOuHh"-ra változott. A jejemon bizarr nyelvészeti szüleményeit magunk is letesztelhetjüka jejemon fordítóval.

A szigetország kormánya aggódik a lakosok romló angol nyelvtudása miatt, ezért igyekszik szembeszállni a jejemonnal. A kormány megítélése szerint lehet, hogy az új nyelv szórakoztató, de minden bizonnyal a helyes angol kárára van. Érdekes módon a konzervativizmusáról ismert katolikus egyház helyi vezetői kiálltak a fiatalok nyelve mellett, mondván, a fiatalokra is vonatkozik a szólásszabadság joga.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Sigmoid 2011. december 7. 12:08

eeee...

1 elhe taifin 2010. június 23. 12:10

Japánban is van hasonló jelenség, a gjaru modzsi ギャル文字.

Pl

きょうは、1人で行かせて下さい。 ⇒ キょぅゎ、1囚τ"〒〒カヽ世τ㊦±ぃ。

Információ
X