nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Kedves Idióta Próbálkozó Betőrő

Egy betörőknek szóló közérdekű közleményre bukkantunk...

nyest.hu | 2015. február 25.
|  

Nórától kaptuk ezt a rövidke üzenetet, ami annyi nyelvi érdekességet rejt, hogy az egészen nyilvánvaló helyesírási hibákat kicsit nehezen is vettük észre benne.

Kedves Idióta Próbálkozó Betőrő
Forrás: nyest.hu

A leginkább lenyűgöző az egészben az, hogy mi lehetett az a kommunikációs helyzet, amely életre hívta ezt az üzenetet. Ha az üzenetben foglaltak mind igazak, akkor a betörőnek nyilvánvalóan esélye sincs sikeresen kirabolni az üzletet. Ebben az esetben azonban semmi szükség az „idióta próbálkozó” figyelmeztetésére. Ha az üzenetben foglaltak túlzásnak tekinthetők, és elsődleges céljuk az elriasztás, akkor inkább veszélyesnek mondanák a betörők ilyesfajta fölhergelését (például a helyesírási hibákkal...). Legvalószínűbb az, hogy az „idióta próbálkozó betörő” egy konkrét címzett, aki korábban már megpróbált behatolni az üzletbe. Erre utal a búcsúzó formula is: „további sok sikert”.

Most már csak az van hátra, hogy elképzeljük a jelenetet: a rabló megjelenik a színen, de mielőtt betörne, inkább elolvassa az üzenetet. (Ha van nála piros toll, kijavítja a helyesírási hibákat.) Ebből kiderül számára, hogy pontosan hány nehézségbe fog ütközni a rablás során. Erre vagy fülét-farkát behúzva eliszkol, vagy ártalmatlanná próbálja tenni a munkáját megnehezítő berendezéseket – amelyek, hála ennek a csodálatos üzenetnek – már számára is teljesen nyilvánvalóak.

A helyesírási hibák megtalálását és javítását olvasóinkra bízzuk. A helyes megfejtők között értékes helyesírási szabályokat sorsolunk ki.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X