nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hol becsülik meg legjobban a tanárokat?

A tanárokat Kínában becsülik meg a legjobban, míg az olyan, oktatásban elöljáró országok, mint Finnország csak a lista második felében szerepelnek...

nyest.hu | 2014. január 24.
|  

Egy 21 országot érintő nemzetközi kutatás szerint a kínai tanárok társadalmi megbecsültsége a legmagasabb. A kutatást a sussexi egyetem professzora, Peter Dolton vezette – számol be az eredményekről a BBC.

A kutatásban mind a huszonegy országból 1000-1000 felnőttet kérdeztek meg arról, hogy szerintük milyen a tanárok elismertsége saját országukban. A társadalom tanárokkal kapcsolatos attitűdjét mutatja a szakma megbecsültsége, a tanárok iránt érzett bizalom mértéke, a fizetések nagysága és a tanári karrier vonzósága.

A 10 ország, ahol a leginkább megbecsülik a tanárokat

  1. Kína
  2. Görögország
  3. Törökország
  4. Dél-Korea
  5. Új-Zéland
  6. Egyiptom
  7. Szingapúr
  8. Hollandia
  9. Egyesült Államok
  10. Egyesült Királyság

A kutatásból az derült ki, hogy a vizsgált országok közül Kínában becsülik a legtöbbre a tanárokat. Itt igen fontos kulturális szerepe van az oktatásnak; és ennek letéteményese a tanár. „A kínaiak kifejezetten nagyra becsülik a tanáraikat” – összegzi Dalton. A kínai felnőttek nagy többsége úgy gondolja, hogy a diákok is tisztelik a tanárokat – ellentétben például az európai államokkal, ahol a többség szerint a diákok részéről nincs meg a tanárok irányába a tisztelet. Az Egyesült Királyságban csupán minden ötödik felnőtt gondolja úgy, hogy a diákok megbecsülik a tanárokat.

Hol becsülik meg legjobban a tanárokat?
Forrás: Wikimedia Commons / Alegri, Romania / CC BY 3.0

Az is jellegzetes különbség, hogy míg Kínában a tanárok az orvosokkal töltenek be azonos társadalmi státuszt, addig Nagy-Britanniában az ápolókkal és a szociális munkásokkal hasonlítják őket. Az Egyesült Államokban a könyvtárosokhoz, Japánban pedig az önkormányzati hivatalnokokhoz hasonlítják őket. „Az, hogy ki milyennek érzékeli a tanári szerepet, jellegzetes kulturális különbségekről árulkodik” – mondja Dalton.

A felmérés szolgált néhány meglepetéssel is. Az egyik legváratlanabb eredmény, hogy Finnország, a modern oktatás fellegvára csupán a ranglista alsóbb felén szerepel, a 13. helyen. De az is különös, hogy Németország a 16. és Japán a 17. hellyel a sereghajtók közé tartozik. Magyarország sajnos nem szerepelt a vizsgált országok között.

Forrás

Teachers in China given highest level of public respect

Az eredmények részletesen (angol nyelven)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2014. január 24. 10:28

Én a lista alapján a tekintélyelvűséggel való összefüggést vélem felfedezni. Ebből kiindulva nem csoda, hogy olyan országok állnak az élen, mint Kína, Görögország, Törökország, és Németország, Finnország csak a sereghajtók. Tehát szerintem ez semmit nem árul el az oktatás minőségéről.

Információ
X