nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia
Csütörtökön döntenek a tanársztrájkról

Csütörtökön hoz döntést a decemberben felfüggesztett tanársztrájk esetleges folytatásáról a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos dolgozók Szakszervezete (OZPSVS), az Új iskolai szakszervezet (NSO) viszont máris megígérte a márciusi írásbeli érettségi vizsgák megtorpedózását.

MTI | 2013. január 9.
|  

A legnagyobb szlovákiai pedagógus szakszervezet (OZPSVS) sztrájkbizottsága már kedden összeül, hogy egyeztessen, de várhatóan csak csütörtökön dönt a decemberben ideiglenesen felfüggesztett sztrájk folytatásáról vagy végleges beszüntetéséről.

Közben a tavaly ősszel  a központi érdekvédelmi szervezet tevékenységével elégedetlen tanárok által szakadárszervezetként – létrehozott Új iskolai szakszervezet (NSO) kilátásba helyezte, hogy amennyiben a kormány nem teljesíti követeléseiket, a következő sztrájkot a márciusi érettségi vizsgák és az ugyanakkor esedékes általános iskolai tudásszint felmérő monitor idejére időzíti. Ludovít Sebelédi, az NSO vezetője a szlovák közszolgálati hírügynökségnek (TASR) kijelentette: tudatosan választották a márciusi időpontot, hogy ezáltal is jelezzék a kormánynak, szándékaik komolyak.

Az NSO által ígért munkabeszüntetéstől a legnagyobb szlovák pedagógus szakszervezet elhatárolódott. Indokolatlan nyomásgyakorlásnak tartja az érettségik idejére ígért sztrájkot az oktatásügyi tárca. Michal Kalinák, a szaktárca szóvivője leszögezte: a minisztérium visszautasítja, hogy a diákokat túszként kezelje a szakszervezet olyan gondok miatt, amelyek 20 éven át halmozódtak fel.

Szlovákiában a pedagógusok tavaly novemberben kezdtek meghatározatlan idejű sztrájkba, miután Robert Fico kabinetje nem fogadta el azokat a követeléseket, hogy 2013-tól emeljék 10 százalékkal az oktatásügyi dolgozók béreit, s a kormány szavatolja, hogy évente a GDP 0,3 százalékával emeli az oktatási szférának szánt források összegét. Bár nem egyezetett meg a kormánnyal, a központi pedagógus szakszervezet néhány héttel később felfüggesztette a sztrájkot, az Új iskolai szakszervezet viszont folytatta nyomásgyakorló akcióit.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X