nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Alkalmatlan tanfelügyelők?

Nagy-Britanniában jelentés készült a tanfelügyelőség működéséről, amelyből kiderült, hogy jó néhányan nem alkalmasak a feladatra.

nyest.hu | 2014. március 31.
|  

A Nagy-Britanniában működő tanfelügyelői rendszer (Ofsted) sem működik hibátlanul. Sok tanfelügyelőnek nincsenek meg a feladathoz szükséges képességei – derült ki nemrégiben egy jelentésből. Így az általuk hozott döntések és ítéletek is megkérdőjelezhetőek. Sok tanfelügyelő dolgozik másodállásban, úgy, hogy nincsenek előzetes tanítási tapasztalatai és a speciális nevelési feladatokkal sincsenek tisztában – számolt be a jelentésről a BBC.

A jelentést készítő szervezet arra figyelmeztet, hogy a tanfelügyelőknek akkreditációs folyamaton és vizsgán kellene keresztülmenniük, mielőtt elkezdenének az iskolákban praktizálni. Az Ofsted, az állami tanfelügyelői hivatal illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy közelebbről is meg fogják vizsgálni a jelentésben megfogalmazott tanácsokat. A jelentés által megfogalmazott tanácsok egyike, hogy az Ofsted szüntesse meg (vagy legalább radikálisan csökkentse) azt a gyakorlatot, hogy magáncégektől alkalmaz tanfelügyelőket. Ezt a vizsgálatban megkérdezett 300 iskolaigazgató elmondásai alapján javasolják.

„Az oktatás minősége kiemelkedően fontos az ország jövője szempontjából. Ezért olyan független felügyeletre van szükség, amely az iskolák működését szabadon és méltányosan ellenőrzi. Kiemelkedően fontos, hogy a tanfelügyelőség be tudja tölteni ezt a feladatot” – nyilatkozta Jonathan Simons, a jelentés egyik szerzője. „A tanfelügyelőnek felkészültnek kell lennie ahhoz, hogy az igazgatók és a tantestületek elfogadják őket, és megbízzanak az ítéleteikben. Ehhez fontos az is, hogy a tanfelügyelőnek legyen közelmúltbeli tanítási tapasztalata.” (Ez egyébként jelenleg is követelmény.)

Szükség van nagy mennyiségű adat elemzésére
Szükség van nagy mennyiségű adat elemzésére
(Forrás: Wikimedia Commons / DARPA)

A jelentés által feltárt hiányosságok egyik legsúlyosabbika az volt, hogy az inspektorok nem tudják elemezni a vizsgálatok adatait. A jövőben követelménnyé kellene tenni, hogy a tanfelügyelő képes legyen nagy mennyiségű adat elemzésére és az eredmények értelmezésére. Azt is hangsúlyozza a jelentés, hogy a tanfelügyelőket nem lenne szabad magáncégektől alkalmazni.

A föltárt hiányosságokra és a javaslatokra az Ofsted vezetése pozitívan reagált. A jövőben igyekeznek kiküszöbölni a hiányokat és fejleszteni a tanfelügyeleti rendszert, hiszen ez mindenkinek elemi érdeke.

Forrás

Ofsted inspectors ’lack key skills’ required for job

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X